Chrupiący spód, kremowa masa sernikowa i soczyste owoce nokautują dobrze znaną, rozgotowaną owsiankę. Jeśli tak jak ja od zawsze masz problem ze wsunięciem tego popularnego, zdrowego śniadania, obiecuję, że już nigdy nie musisz do niego wracać - po co się męczyć, skoro można zaserwować sobie z rana pyszny deser! Po schłodzeniu idealnie nada się na upalne poranki. Uwaga - bardzo sycące!
Składniki
► płatki
owsiane [30 g/3 łyżki]
► ziarna
słonecznika [10 g/płaska łyżka]
► daktyle
suszone [20 g/5 małych sztuk]
► chudy
twaróg [100 g/pół kostki]
► jogurt
naturalny [130 g/ 1/3 dużego opakowania]
► brzoskwinia
[200 g/jedna spora sztuka]
Dodatkowo
► stewia
[do smaku]
► ekstrakt
waniliowy [kilka kropel]
Przygotowanie
Chrupiący
spód:
Wymieszać
w misce płatki owsiane, ziarna słonecznika i daktyle. Wysypać na
deskę i grubo posiekać ostrym nożem. Całość podprażyć na
suchej patelni, aż do uzyskania ładnego, złotego koloru.
Kremowa
masa serowa:
Zblendować
twaróg z jogurtem, słodzikiem (u mnie łyżeczka stewii) i
odrobiną (ok. 3 kroplami) ekstraktu waniliowego na gładką
masę.Proporcje dodatków będą się różnić w zależności od
upodobań smakowych. W razie braku ekstraktu można dodać łyżeczkę
cukru wanilinowego, ale podniesie to odrobinę kaloryczność i
ilość węglowodanów. Masę schłodzić w lodówce.
Pokroić
umytą brzoskwinię w grubą kostkę i całość ułożyć
warstwowo.
Smacznego!
BloglovinEtykiety: 6 skladnikow, bez glutenu, bez jajek, brzoskwinie, daktyle, jogurt naturalny, owsianki, platki owsiane, sezonowe, slonecznik, twarog chudy, wegetarianskie