Owsianka: brownie z wiśniami na ciepło (7 składników)






Spodobała się Wam propozycja owsianki zainspirowanej sernikiem z brzoskwiniami, więc i ja poczułam się jeszcze bardziej zainspirowana, żeby tworzyć kolejne opcje śniadaniowe, luźno wzorowane na przeróżnych ciastach które znamy i uwielbiamy. Każdy kto mnie zna potwierdzi, że jestem pierwszą czekoladoholiczką RP, więc wybór brownie był dla mnie oczywisty (zwłaszcza po dorwaniu przepięknych i tanich jak barszcz wiśni w pobliskim warzywniaku). 
Owsianka jest kremowa, gorzka czekolada rozpuszcza się w ustach, a słodko-kwaśna, ciepła konfitura wiśniowa idealnie uzupełnia całość. To jedna z tych oszukanych potraw, która smakuje jak najlepszy, najbardziej grzeszny i najbardziej kaloryczny, tłusty deser, ale spójrzcie tylko na makro. ;)



Składniki
► płatki owsiane [30 g / 3 łyżki]
► wiśnie świeże [150 g]
► serek twarogowy 0% [150 g]
► gorzka czekolada [15 g / 2-3 kostki]
► cukier trzcinowy [5 g / mała łyżeczka]
► kakao rozpuszczalne [15 g / łyżka]
► kakao ciemne [5 g / łyżka]


Przygotowanie
  1.  Są dwie opcje przygotowania płatków owsianych do tego przepisu : jeśli lubisz miękkie i kleiste płatki, zalej je ja noc zimną wodą ok. centymetr ponad ich powierzchnię i wstaw do lodówki; jeśli wolisz bardziej suche i nierozmoknięte płatki, dodaj je suche do serka w chwili przygotowania owsianki. 
  2. Wiśnie należy umyć, osuszyć i wydrylować. Przełożyć do garnka albo na suchą patelnię, dodać łyżeczkę cukru i mieszać na ogniu aż do momentu, w którym zaczną się rozpadać i puszczać sok. Powinny być miękkie i oddać trochę naturalnej słodyczy, ale niezbyt rozgotowane, nadal po części zachowujące swoją fakturę i kształt (jak na zdjęciu). Konfiturę można przygotować dzień wcześniej i w dniu podania delikatnie podgrzać.
  3. Serek zmieszać z ciemnym i rozpuszczalnym kakao do uzyskania jednolitego koloru. Dodać suche lub namoczone przez noc płatki.
  4. Dodać wiśniowej konfitury i polać wszystko rozpuszczoną gorzką czekoladą.

Smacznego!


Etykiety: , , , , , , , , , , , ,