Ajvar to jeden z tych smaków, które bezapelacyjnie kojarzą mi się z Chorwacją. Odkąd pojechałam tam pierwszy raz, od czasu do czasu w mojej lodówce pojawia się słoiczek tej warzywnej pasty. Kiedyś, gdy robiłam nadziewaną cukinię, zabrakło mi przecieru pomidorowego do mięsa, a jedyne co ostało się w lodówce to smutny, samotny słoiczek ajvaru. Okazało się, że połączony z mielonym mięsem i zapieczony daje tak fantastyczny smak, że od tamtej pory ta kombinacja pojawia regularnie na naszym stole.
Ta zapiekanka jest intensywna w smaku, paprykowa, delikatnie pikantna i mega prosta do przygotowania.
Składniki
► ryż jaśminowy [50 g / pół woreczka ]
► mięso mielone z indyka [100 g]
► olej rzepakowy [ 5 g / łyżeczka ]
► cukinia [500 g / średnia sztuka ]
► ajvar pikantny [100 g]
Dodatkowo
► sól [łyżeczka]
► papryka słodka [łyżeczka]
► przyprawa do gyrosa [pół łyżeczki]
Przygotowanie
- Cukinię pokroić w cienkie półcentymetrowe plasterki i doprawić połową soli, połową papryki i przyprawą do gyrosa.
- Mięso doprawić solą i przesmażyć na łyżeczce oleju. Gdy lekko zbrązowieje, dodać ajvar i dokładnie wymieszać.
- Zapiekankę układam warstwowo : warstwa plasterków cukinii, warstwa ugotowanego ryżu, mięso i ponownie cukinia.
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15-20 min.
Smacznego!
Etykiety: 5 skladnikow, ajvar, bez cukru, bez glutenu, bez jajek, bez nabialu, cukinia, mieso, mieso mielone, olej rzepakowy, ryz