Naleśniki z kaszy gryczanej (3 składnki)

Ten przepis jest tak banalny i fantastyczny, że nie ma wymówki, żeby go nie spróbować. Biała kasza gryczana jest teraz dostępna niemal wszędzie. Robienie tych naleśników zajmuje tylko chwilę, a w smaku są bardzo ciekawe, delikatne ale sycące, świetnie pasują do wytrawnych dań takich jak tortille z przeróżnym nadzieniem, gulasze, kolorowe pasty czy baza do krokietów.



* Kalorie i makroskładniki dla jednego naleśnika. 


Składniki:
Składniki na 6 sztuk.
kasza gryczana niepalona/biała [200g /szklanka suchej kaszy]
sól morska [szczypta/pół łyżeczki]
► olej rzepakowy [10g / łyżka]


Przygotowanie:
  1. Namoczyć szklankę białej kaszy gryczanej w ok. 1 szklance wody (poziom wody musi sięgać ok. centymetr ponad poziom kaszy) przez 24 godziny.
  2. Po upływie tego czasu zblendować namoczoną kaszę razem z wodą w której się moczyła oraz dodatkową szklanką wody. 
  3. Dodać łyżkę oleju i szczyptę soli, wymieszać.
  4. Smażyć na rozgrzanej patelni nonstick lub przy użyciu dodatkowego oleju. 

Smacznego!

Etykiety: , , , ,