Podwójnie pieczone ziemniaki z wiejskim farszem (6 składników)

Podwójnie pieczone ziemniaki odkryłam jakiś czas temu na amerykańskich blogach kulinarnych i przepadłam od razu. Jako największa fanka ziemniorów na świecie z radością muszę przyznać - są wyśmienite i na stałe zagoszczą w naszym menu. Tu wersja samowystarczalna z kabanosem i cebulką, ale genialnie sprawdzi się też wersja bezmięsna jako wegetariański obiad czy dodatek do dania głównego. I co najfajniejsze - ziemniaki przygotowane w ten sposób wymagają dużo mniej pracy niż by się mogło wydawać ;)

kalorie i makroskładniki dla 1 ziemniaka/ 1 porcji.  
 
Składniki:
► ziemniaki średniej wielkości [5 sztuk/450 g]
► kabanosy drobiowe [70 g]
► śmietana 12 % [3 łyżki / 60 g]
► masło [łyżeczka / 5 g]
► cebula [mała sztuka /40 g]
► gouda tarta [50 g]

► sól morska [szczypta]
► czosnek [pół łyżeczki]
► oregano [pół łyżeczki]
► pieprz biały [1/3 łyżeczki]

Przygotowanie:
  1. Umyte i wyszorowane ziemniaki upiec lub ugotować w mundurkach do miękkości (u mnie 30 min w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni).
  2. Po upieczeniu rozkroić ziemniaki i wydrążyć wnętrze, zostawiając ok. centymetrową warstwę miąższu pod skórką (to pomoże utrzymać kształt ziemniaka i zapobiegnie rozerwaniu się cienkiej skórki).
  3. Wydrążony miąższ doprawić i zmieszać ze śmietaną.
  4. Cebulę pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na łyżeczce masła, gdy się zeszkli dodać pokrojonego w małe kawałki kabanosa i smażyć przez kolejną minutę. Dodać do farszu.
  5. Nadziać wydrążone ziemniaki przygotowanym farszem, posypać serem i zapiekać przez ok. 10 min w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni aż do momentu, gdy ser w pełni się rozpuści i odrobinę zrumieni. 

Smacznego!

Etykiety: , , ,