Smażona soczewica w pomidorach (4 składniki)

Ten przepis jest inspirowany potrawą z mojej ulubionej książki kucharskiej, czyli wspominanej już wielokrotnie Jadłonomii. Jest idealny na sobotnie śniadanie w piżamie, ze świeżym chlebem podgrzanym przez chwilę w piekarniku i kubkiem ciepłej herbaty z miodem. To świetna odskocznia od jajecznicy, bardzo pożywna, bogata w smaku i sycąca alternatywa dla mięsnych kanapek czy tostów. Uwielbiam i regularnie pojawia się na naszym stole ;)
* kalorie i makroskładniki dla 1 porcji.

Składniki
Składniki na 4 porcje.
► czerwona soczewica, sucha [180 g/ szklanka]
► cebula [200 g / 2 sztuki]
► passata pomidorowa [200 ml]
► olej rzepakowy [10 g / łyżka]

Przyprawy
► papryka słodka [pół łyżeczki]
► czosnek granulowany [pół łyżeczki]
► sól [łyżeczka]

Przygotowanie
  1. Cebulę pokrojoną w kostkę lub piórka podsmażyć na oleju rzepakowym. 
  2. Gdy cebula się zeszkli, dorzucić do niej suchą soczewicę i podsmażać przez 5 min z przyprawami.
  3. Po tym czasie, zalać cebulę i soczewicę wrzątkiem odrobinę ponad powierzchnię składników i dusić na średnim ogniu do momentu, aż soczewica zmięknie (5-7 min).
  4. Dodać passatę pomidorową, ewentualnie doprawić do smaku i dusić przez kolejne 5 minut.
  5. Podawać ze świeżym chlebem na gorąco.

Smacznego! 

Etykiety: , , ,