Tater tots to chrupiące, smażone w głębokim tłuszczu krokieciki z gotowanych ziemniaków. Jak się okazało, wychodzą też genialnie z kalafiora, nawet pieczone w piekarniku. Aromatyczne i mocno doprawione, są świetne jako przekąska na ciepło i zimno, a także dodatek do obiadu w wersji low carb. Dla opornych względem kalafiora - na bank przekonacie się do niego w tej postaci ;)
kalorie i makroskładniki dla 1 porcji.
Składniki:
► kalafior [800 g / średnia sztuka]
► mozzarella tarta [50 g]
► bułka tarta [50 g]
► olej rzepakowy [20 g/ 2 łyżki]
► jajko [1 szt]
► sól morska [szczypta]
► czosnek [pół łyżeczki]
► oregano [pół łyżeczki]
► bazylia [pół łyżeczki]
Przygotowanie:
- Umyty kalafior ugotować w wodzie lub na parze. Zblendować, odsączyć z wody i przełożyć do dużej miski.
- Masę kalafiorową doprawić, wbić do niej jajko, dodać ser, olej i ok. 30 g bułki tartej (w razie potrzeby można dodać więcej, żeby otrzymać dość zwartą i gęstą konsystencję, dobrze odsączony kalafior nie powinien potrzebować większej ilości ale to raczej kwestia indywidualna ;).
- Z masy uformować kuleczki i obtoczyć je w pozostałej bułce. Ważne, żeby były podobnych rozmiarów, dzięki temu upieką się równomiernie w tym samym czasie.
- Piec w 200 stopniach przez ok. 10 min, bądź do uzyskania lekko złotej skórki.
- Podawać z ulubionymi sosami.
Smacznego!
Etykiety: niskokaloryczne, warzywa, wegetariańskie