Gwiazdkowe ciasto drożdżowe (6 składników)

Kiedy pierwszy raz zobaczyłam przepis na to ciacho już po 15 minutach zagniatałam ciasto drożdżowe, a po godzinie - nie wierząc własnym oczom - wywijałam przełożone nutellą warstwy, które w jakiś niezwykły sposób zmieniały się w przepiękny wzór. Kilka tygodni potem przygotowałam go z masą makową i lukrem, żeby móc postawić drożdżową gwiazdkę na wigilijnym stole. W tym roku zdecydowałam się na ,,podrasowanie'' przepisu i przełożenie ciasta 3 różnymi rodzajami nadzienia: czekolada deserowa, powidła śliwkowe i marcepan (inspirując się jednym z moich ulubionych słodyczy, czyli śliwki nałęczowskiej w czekoladzie). To idealny prezent dla gospodarzy, gdy wybieramy się na imprezę świąteczną, świetny pomysł na wigilię w pracy czy proste i bardzo efektowne ciasto na spotkanie z przyjaciółmi. Oryginalny przepis pochodzi ze strony handimania, bezkonkurencyjnego miejsca w sieci z wszelkiej maści pomysłami DIY (kiedy dowiedziałam się, że stronę prowadzą Polacy, o mało nie pękłam z dumy :))

Składniki na ciasto
► mąka [500 g]
► masło [2 łyżki]
► cukier [1/3 szklanki]
► mleko [3/4 szklanki]
► żółtka [2 sztuki]
► drożdże instant [paczuszka/7 g]

Dodatki
► czekolada deserowa 45% kakao [pół tabliczki]
► powidła śliwkowe [3-4 łyżki]
► marcepan [100 g] 

Przygotowanie:

  1. Z ciepłego mleka, drożdży, łyżki cukru i łyżki mąki utworzyć zaczyn, wymieszać i odstawić na 15 min.
  2. Do mąki dodać żółtka, miękkie masło, sól i zaczyn drożdżowy. Wyrobić ciasto.
  3. Wyrobione, miękkie i elastyczne ciasto odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 40 min.
  4. Ciasto podzielić na 4 części. Pierwszą część rozwałkować. Przygotować coś okrągłego (talerz, spód od tortownicy, pokrywkę od garnka) co wyznaczy wielkość ciasta. 
  5. Odcisnąć delikatnie okrągły przedmiot na rozwałkowanym cieście i w granicach wyznaczonych przez odciśnięty okrąg rozprowadzić roztopioną czekoladę.
  6. Przykryć kolejną warstwą ciasta, ponownie odcisnąć okrąg mniej więcej w tym samym miejscu i pokryć wyznaczone miejsce powidłami.
  7. Na kolejną warstwę ciasta nałożyć cienko rozwałkowany marcepan.
  8. Przykryć całość 4 warstwą ciasta.
  9. Przyłożyć okrągły przedmiot do spodu ciasta i odkroić niepotrzebne elementy wychodzące poza okrąg.



1. Na środku ciasta odcisnąć mniejszy okrąg, na przykład kieliszkiem czy małą szklaneczką.
2. Przekroić ciasto na 4 części.
3. Każdą z części przekroić na pół.
4. Ponownie przekroić każdą z części, tak aby uzyskać 16 pasków podobnej wielkości.
5. Chwycić dwie sąsiednie części w obie ręce. 
6. Każdą z części wywinąć na dwa razy (2 x 360 stopni) w przeciwne strony (kawałek w lewej ręce wywinąć w lewo, kawałek w prawej - w prawo)
7. Powtórzyć ze wszystkimi częściami.
8.  Odstające boczki zawinąć pod spód, żeby nie odstawały po upieczeniu.
9. Gotowe! Piec przez 15 min w 180 stopniach. Dla ładniejszego efektu można posmarować ciasto mlekiem bądź jajkiem roztrzepanym z wodą/mlekiem przed wstawieniem do piekarnika. 

Smacznego!

Prezenty na Mikołajki II

Etykiety: , , ,