Kandyzowany imbir do herbaty (2 składniki)

Herbata imbirowa to jeden z najlepszych, najsmaczniejszych i najzdrowszych napojów jakie znam. Kilka razy spotkałam się ze sklepowym kandyzowanym imbirem i pierwsze co przychodziło mi na myśl to użycie go właśnie do aromatyzowania herbaty. Postanowiłam zrobić własną wersję ze świeżego korzenia, która wyszła pyszna, ostra i wyjątkowo aromatyczna. Jest dziecinnie prosty w przygotowaniu i pięknie się przechowuje.

Składniki: 
► imbir [średni korzeń]
cukier [1 szklanka + ok. 1/3 szklanki do obtoczenia]
woda [1 szklanka]

Przygotowanie:
  1. Obrać korzeń imbiru (najwygodniej jest zeskrobać wierzchnią warstwę metalową łyżeczką).
  2. Pokroić na ok. dwumilimetrowe plasterki.
  3. Wrzucić do garnka, zalać szklanką zimnej wody i doprowadzić do wrzenia.
  4. Gotować przez ok. 10 min. 
  5. Po uplywie podanego czasu dodać szklankę cukru i gotować w cukrowym syropie przez ok. 40 min.
  6. Odsączyć kawałki imbiru (nie wylewać syropu, świetnie nadaje się do herbaty!) i obtoczyć w cukrze.
  7. Pozostawić na noc do przeschnięcia. 

Smacznego!

Etykiety: , , , ,