Konfitura figowa do deski serów (3 składniki)

Jeśli macie w gronie rodziny lub przyjaciół amatora eleganckich przystawek, bądź serów z przeróżnymi dodatkami, na pewno ucieszy się z takiej konfitury. Ozdobiona kokardą (albo dwiema ;)) będzie świetnym i gustownym prezentem. Spory słoiczek warto przygotować też dla siebie - ta bardzo słodka konfitura komponuje się idealnie ze słonymi, pleśniowymi i ostrymi serami, tworząc z prostej kanapki małe arcydzieło ;)


Składniki
► figi suszone [300 g]
► miód [łyżka - opcjonalnie]
► cynamon [szczypta]

Przygotowanie
  1. Figi umieścić w garnuszku i zalać wrzątkiem (ok. szklanki) tak, aby wszystkie owoce były zanurzone w wodzie. 
  2. Gotować na małym ogniu do rozgotowania się fig.
  3. Dodać miód (jeśli owoce są zbyt cierpkie), cynamon i zblendować na gładką konfiturę.
  4. W razie potrzeby zredukować wodę.
  5. Przełożyć do słoiczków.

Smacznego!

Etykiety: , , , , ,