Najprostsza pasta z tuńczyka.

Czasem mam ochotę na coś pysznego, szybkiego i bardzo, bardzo prostego. Taka pasta ma (dosłownie) trzy składniki na krzyż, więc warto zadbać o ich jakość, wybrać dobrego tuńczyka w kawałkach, świeżą, słodką cebulkę i poświęcić dwie minuty na przygotowanie domowego majonezu. Nie krzyczcie, że ta wersja jest prosta i to wcale nie przepis
 - to ma być inspiracja do podróży kulinarnych, możecie ją wzbogacić o tysiące różnych składników - kukurydzę, kiszonego ogórka, ostrą papryczkę, ananasa, pestki dyni, świeże zioła, czosnek, szypiorek, ostry cheddar, suszone pomidory, oliwki, kapary... Podawać koniecznie na świeżym, pachnącym pieczywie z odrobiną świeżo mielonego pieprzu.



kalorie i makroskładniki dla 1 porcji
Składniki:
przepis na 2 porcje
tuńczyk z wody [120 g / puszka]
► cebula [1 mała sztuka]
► domowy majonez [20 g/ 1 łyżka]
sól [do smaku]
► świeżo mielony pieprz [do smaku]

Przygotowanie:
  1. Tuńczyka wymieszać z majonezem i pokrojoną w drobną kostkę cebulką. Doprawić do smaku i podawać.

Smacznego!

Etykiety: , ,