Makaron w sosie ze świeżych pomidorów (6 składników)

Ten sos pomidorowy ma tak wiele zalet, że nie wiem nawet od czego zacząć. Po pierwsze, jest super prosty i dosłownie każdy poradzi sobie z jego przygotowaniem. Po drugie, jest ciekawą alternatywą dla sosu na bazie pomidorów z puszki i smakuje też zupełnie inaczej - jest delikatniejszy i bardziej słodki. Po trzecie, można do niego dodać czego dusza zapragnie - sprawdzi się tu mnóstwo warzyw, oliwki, papryka, pieczarki, jarmuż, szpinak, a nawet strączki. Po czwarte, to wręcz idealny sposób na utylizację mocno dojrzałych pomidorów (nie mogę się doczekać sezonu pomidorowego, będę jadła ten makaron non stop ;D). Mój podałam z parmezanem z kruszonych migdałów i odrobiną pestek słonecznika.

kalorie i makroskładniki dla 1 porcji
Składniki
Składniki na 2 porcje
► makaron pełnoziarnisty [150 g suchego produktu]
► olej kokosowy [10 g / 1 łyżka]
► cebula [1 mała sztuka]
► czosnek [2 ząbki]
► pomidory świeże [3 średnie sztuki]
suszone pomidory [4 sztuki]

Dodatkowo
► sól [szczypta]
► pieprz [szczypta] 
► ulubione zioła [u mnie bazylia, oregano i tymianek]

Przygotowanie:
  1. Makaron ugotować zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
  2. Na oleju kokosowym podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany (czosnek dodaję zawsze gdy cebula się już zeszkli i smażę ok. 30-60 sekund).
  3. Dorzucić na patelnię pomidory pokrojone w kostkę. Dusić na małym ogniu, aż zaczną się rozpadać. W razie potrzeby dodać odrobinę wody (konsystencja sosu zależy od użytych pomidorów).
  4. Dodać drobno pokrojone pomidory suszone, doprawić solą, pieprzem i ziołami do smaku.

Smacznego!

Etykiety: , , ,