Nuggetsy z kurczaka a'la McDonald's (7 składników)

Wspominałam już, że 2016 zapowiada się bardzo produktywnie? Uwielbiam tworzyć serie na blogu, są dla mnie inspirujące i pozwalają spojrzeć na gotowanie trochę bardziej kreatywnie. Spodobała Wam się Akademia 3 Składników i grudniowe Pyszne Prezenty, więc na styczeń zaplanowałam jeszcze więcej atrakcji. 
Udomowiony Fast Food to seria, nad którą myślałam dość długo. Na blogu roi się od odchudzonych przepisów, sałatek i fit słodyczy, postanowiłam więc raz na jakiś czas pozwolić sobie na zainspirowanie się ulubieńcami z dobrze znanych restauracji fast food. Ostatecznie przecież nie potrzeba barwników, konserwantów i wzmacniaczy smaku, żeby cieszyć się smakami, które dobrze znamy i uwielbiamy. Wbrew pozorom restauracje z szybkim jedzeniem to kopalnia inspiracji na przesmaczne, kolorowe dania. Wystarczy tylko podmienić fabryczne wytwory na prawdziwe, świeże składniki ;)

Dziś to, co tygryski lubią najbardziej, czyli moja wersja Chicken McNuggets. Natrudziłam się trochę, żeby odtworzyć ten smak i konsystencję bez tablicy Mendelejewa, ale muszę nieskromnie przyznać, że jestem bardzo zadowolona z efektu ;) Panierka jest delikatna i ładnie odchodzi od mięsa, wnętrze jest bardzo soczyste, całość dobrze doprawiona. Znikają ze stołu w niepokojącym tempie ;)
kalorie i makroskładniki dla 1 porcji = 6 sztuk
Składniki:
składniki na ok. 40 sztuk
MIELONY KURCZAK
pierś z kurczaka [500 g/ 2 filety]
► białe pieczywo [100 g]
► maślanka [100 g/ ok. 1/3 szklanki]
► sól [szczypta]
► pieprz [szczypta]

PANIERKA
► mąka pszenna [50 g / 3 łyżki]
► mąka kukurydziana [50 g/ 4 łyżki]
► rozmaryn [1 łyżeczka]
► czosnek granulowany [1 łyżeczka]
płatki drożdżowe [2 łyżeczki]
► papryka słodka [1 łyżeczka]

CIASTO
► jajko [1 sztuka]
► mąka kukurydziana [30 g / 2,5 łyżki]
► sos sojowy [1/2 łyżeczki]
► musztarda [1/2 łyżeczki]

DO SMAŻENIA 
► olej rzepakowy [215 g/ 1 szklanka]


Przygotowanie:
  1. Białe pieczywo (chleb lub bułkę) pokroić w małą kostkę i zalać maślanką. Odstawić na 15 min.
  2. Kurczaka oczyścić, pokroić w mniejsze kawałki i razem z namoczonym pieczywem i maślanką zblendować za pomocą blendera ręcznego. 
  3. Doprawić szczyptą pieprzu i soli.
  4. Olej wlać do głębokiej patelni i rozgrzać. Olej jest dobrze rozgrzany, gdy wrzucony kawałeczek mięsa momentalnie zaczyna się smażyć.
  5. Zmieszać wszystkie składniki panierki oraz wszystkie składniki ciasta w dwóch osobnych naczyniach.
  6. Mokrymi dłońmi formować małe nuggetsy. Obtoczyć w panierce, następnie w cieście i ponownie w panierce.
  7. Smażyć na złoty kolor przez ok. 3 min z każdej strony.
  8. Przed podaniem odsączyć na ręczniku papierowym. 

Smacznego!

Etykiety: , ,