Ekspresowy gulasz z ciecierzycy (3 składniki)

Ten ,,gulasz'' można przygotować w czasie gotowania się ryżu. Całość zajmuje 10 minut i jest idealną propozycją na wieczory po pracy gdy chcemy wciągnąć coś pysznego, choć sama idea stania nad garami odstrasza. Całość jest syta, przepysznie kremowa i bardzo uniwersalna - kompozycja przypraw którą podaję to akurat opcja, na którą miałam ochotę, ale możecie ją doprawić zupełnie po swojemu: dodać czosnek, paprykę wędzoną, chili, dużo czarnego mielonego pieprzu czy ulubione zioła. Można do tego przepisu wykorzystać ugotowaną wcześniej cieciorkę, ale polecam też trzymanie tej w puszce na dnie kuchennej szuflady, gdy najdzie ochota na orientalne smaki. :)
 kalorie i makroskładniki dla 1 porcji
Składniki:
Składniki na 4 porcje 
► ciecierzyca w puszce [480 g / 2 puszki]
► mleko kokosowe [400 ml / 1 puszka]
► passata pomidorowa [500 g]
 
Dodatkowo
► sól morska [1 łyżeczka]
► papryka słodka [1 łyżka]
garam masala [1 łyżka]
► curry [1/2 łyżki]
  
 Przygotowanie:
  1. Odsączoną i opłukaną cieciorkę, mleko kokosowe i passatę przełożyć do głębokiej patelni, woka lub garnka. Wstawić na mały ogień.
  2. Dodać przyprawy i porządnie zamieszać.
  3. Gulasz gotować przez ok. 10 minut na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. Przez ten czas sos powinien zgęstnieć i zacząć aromatycznie pachnieć.
  4. Gdy będziemy zadowoleni z konsystencji można podawać. Nam najlepiej smakuje z pieczywem, chlebkami naan, wytrawnymi naleśnikami a także z większością odmian kasz i ryżu (zwłaszcza jaśminowym i brązowym). Ale oczywiście możliwości są nieograniczone. Przed podaniem można skropić cieciorkę odrobiną soku z cytryny lub limonki. 

Smacznego!

Etykiety: , , ,