Najlepszy sos serowy do nachosów na ciepło (3 składniki)

Dziś proszę wszystkich miłośników zdrowego jedzenia o zamknięcie oczu, bo mam dla Was bezkonkurencyjny sos serowy do nachosów podawany na ciepło aka sposób aby zamienić zwykłą paczkę kukurydzianych chipsów w hit imprezowy. Sos jest idealny, gęsty, mocno serowy i jeśli kiedykolwiek tęsknym wzrokiem patrzyliście na nachosy z serem w kinowych sieciówkach, obiecuję, że jest o kilka oczek lepszy. Oryginalny przepis nie jest moim pomysłem: został podkradziony przyjacielowi, który wg mnie jest niekwestionowanym mistrzem sosów imprezowych. Przepis został stworzony metodą prób i błędów, jest zaskakująco prosty do wykonania i nie znam nikogo, kto by się nim nie zachwycał.
 kalorie i makroskładniki dla 1 porcji
Składniki
Składniki na 4 porcje
► ser topiony w kostce [100 g / 1 duże opakowanie]
► ser topiony w plasterkach [150 g / 1 opakowanie]
► mleko [125 ml/ 1/2 szklanki] 

Dodatkowo  
► papryka słodka/ostra [pół łyżeczki]
► kurkuma [1/4 łyżeczki]

Przygotowanie
  1. Do garnuszka wrzucić 2 rodzaje sera topionego razem z mlekiem. Rozpuścić na małym ogniu pilnując, żeby mleko się nie zagotowało.
  2. Gdy ser zupełnie się rozpuści doprawić papryką i kurkumą. Rodzaj papryki zależy od Waszych preferencji, tego jak ma smakować sos i tego z czym go podajecie. Moim zdaniem najlepiej smakuje sos z łagodną papryką podany z nachosami o smaku chili, sprawdza się idealnie jako czynnik łagodzący ostrość. Kurkuma jest opcjonalna, nie zmienia smaku sosu ale nadaje mu piękny, żółty kolor.

Smacznego!

Etykiety: , , ,