Sałatka gryczana z brokułami, fetą i migdałami (4 składniki)

Uwielbiam sałatki bez sałaty, brokuły i kaszę gryczaną, więc domyślacie się pewnie, że ta sałatka należy do moich ulubionych ;) Moim zdaniem jest doskonała i mogłabym ją jeść non stop. To połączenie smaków zupełnie skradło moje serce, ale dobra wiadomość jest taka, że można ją dowolnie modyfikować - dodać mięso, tofu, strączki, wymienić migdały na orzechy albo pestki czy dodać swoje ulubione warzywa. Kolejna dobra wiadomość - brokuły są w naszych sklepach dostępne cały rok, więc nie trzeba czekać do lata, żeby ją przyrządzić ;)

kalorie i makroskładniki dla 1 porcji
Składniki:
 Składniki na 2 porcje
► kasza gryczana [100 g/1 woreczek]
► brokuły [500 g]
► ser feta [50 g] 
► migdały [20 g/ 2 łyżki]

winegret bazyliowy (składniki na 6 porcji - do przepisu użyłam 1/3 z powstałego sosu)
► oliwa z oliwek [1/4 szklanki]
► sól [łyżeczka]
► cukier [łyżeczka]
► sok z cytryny [połówka cytryny]
► bazylia [5-7 listków]

Przygotowanie:
  1. Ugotować kaszę zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. 
  2. Brokuły gotować we wrzątku przez ok. 4 minuty.
  3. Fetę pokroić w kostkę a migdały grubo posiekać.
  4. Przygotować sos: energicznie wymieszać oliwę z sokiem z cytryny aż utworzy się lekka emulsja, dodać przyprawy i posiekane listki bazylii.
  5. Połączyć składniki sałatki i polać przygotowanym wcześniej sosem. Jest dobra do podania zarówno na ciepło jak i po schłodzeniu.

Smacznego!    

Etykiety: , ,