
Klasyk: szybki, przepyszny, zdrowy, kremowy, leniwy. Jak dla mnie smakuje świetnie, jest delikatny, bardzo gęsty, dobry nawet na zimno. Genialna przystawka, sycący lekki lunch czy idealny dodatek do dania głównego. I technicznie składa się tylko z 2 składników i przypraw!
kalorie i makroskładniki dla 1 porcji
Składniki:
składniki na 2 porcje
► ziemniaki [400 g obranych]
► por [1 średnia sztuka - biała część]
► bulion warzywny [1 litr] (można podmienić na wodę i doprawić ;) mój robiony na bazie czosnku, cebuli, włoszczyzny, liści laurowych, ziela angielskiego, świeżego rozmarynu i trawy cytrynowej
Dodatkowo
► sól [szczypta - do smaku]
► pieprz biały [1 łyżeczka]
Przygotowanie:
-
Zagotować bulion i wrzucić do niego pokrojone warzywa
- Gotować do miękkości.
- Gdy ziemniaki będą się rozpadać, zblendować całość i doprawić. Podawać z mleczkiem migdałowym, prażonymi pestkami lub grzankami czosnkowymi.
Smacznego!