Tydzień słodkości otwieramy jednym z moich ulubionych przepisów - ciasto drożdżowe. W sezonie owocowym piekłabym je non stop. Jest mięciutkie, słodkie, bardzo proste do upieczenia. Można zrobić z niego ciasto, drożdżówki, jagodzianki lub wytrawny wypiek na przykład cebularze czy pizzerki (do wytrawnych wypieków należy zmniejszyć ilość cukru do 1 łyżki i zwiększyć ilość soli do łyżeczki).
Składniki
składniki na małą blachę (okrągła blacha o średnicy 22 cm), dla większej blachy można podwoić ilość składników
► drożdże świeże [13 g]
► żółtko [1 sztuka]
► mleko [1/2 szklanki]
► masło [40 g]
► cukier [3 łyżki]
► mąka [250 g]
Dodatkowo
► sól [szczypta]
Przygotowanie
- Drożdże utrzeć z 1 łyżką cukru aż do momentu, kiedy całość będzie płynna.
- W garnuszku podgrzać masło i mleko aż do rozpuszczenia.
- Dodać do miski: mąkę, pozostały cukier, szczyptę soli, żółtko, przestudzone mleko z masłem (ciepłe do tego stopnia, że można w nim zamoczyć palec) i płynne drożdże. Zagnieść w misce, po czym przełożyć na stolnice i zagniatać do uzyskania miękkiego, elastycznego ciasta, trwa to zwykle 5-10 minut.
- Włożyć do miski natłuszczonej olejem, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na godzinę.
- Po upływie tego czasu przełożyć do natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia blachy albo uformować drożdżówki i ponownie przykryć ściereczką do wyrośnięcia na ok. 10 minut. W tym czasie można rozgrzać piekarnik do 180 stopni, przygotować owoce, kruszonkę czy lukier.
- Po wyrośnięciu, na górę ciasta wyłożyć wybrane owoce i dodać kruszonkę.
- Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 40 minut (w zależności od ilości ciasta i podanego wypieku czas może się zmienić - drożdżówki będą się piekły krócej, a duża blacha ciasta dłużej). Najlepiej sprawdzić surowość ciasta patyczkiem do szaszłyków.
- Gotowe ciasto kroić i podawać po wystudzeniu. Trzymać pod przykryciem dla zachowania świeżości.
Smacznego!
Etykiety: 6 skladnikow, ciasta, cukier, drozdze, jajka, maka, maslo, mleko, wegetarianskie, Wilcza Szkoła Gotowania