
Moda na zdrowe jedzenie przywróciła omlety do łask i razem z owsianką królują na śniadaniowych talerzach. Są sycące, szybkie i świetnie pasują praktycznie do wszystkiego co znajdziemy w lodówce od serów i warzyw, przez sosy i pasty do owoców i syropów. Dziś w menu trzy różne propozycje, które smakują zupełnie inaczej, które można modyfikować na wszelkie sposoby, a i tak efekt finalny będzie niesamowicie pyszny. Macie swoje ulubione sposoby na omlet?

Francuski omlet ma w sobie coś niesamowitego, bo im mniej w nim składników, tym lepiej. Technicznie to kremowa jajecznica zapieczona od spodu z roztopionym, ciągnącym się serem wewnątrz. Nie zawiera w sobie mąki , jest składany na gorącej patelni i nie przewraca się go na drugą stronę podczas smażenia. Oglądając programy kulinarne wpadłam na ciekawą technikę, która całkowicie zmieniła mój sposób przygotowywania klasycznych omletów i z płaskiej, bezkształtnej masy udało mi się wreszcie uzyskać kremowe, delikatne i mięciutkie wnętrze. Sekret polega na tym, aby mieszać jajko na patelni od momentu wlania aż do chwili, kiedy przynajmniej 50% jajecznej masy będzie lekko ścięte. W tej sposób spulchnia się jajko, musicie spróbować!
Składniki:
składniki na 1 sztukę
► jajka [2 sztuki]
► śmietanka/mleko [1 łyżka]
► miękki tarty ser [2 łyżki]
► masło [5 g / 1 łyżeczka]
Dodatkowo
► sól [szczypta/ 1/4 łyżeczki]
► świeżo mielony pieprz [szczypta / 1/4 łyżeczki]
► szczypta wybranych ziół [u mnie zazwyczaj tymianek, cząber, bazylia itp.]
Przygotowanie:
- Wymieszać jajka ze śmietanką i doprawić.
- Na patelni rozgrzać masło i wlać masę jajeczną.
- Mieszać bez przerwy do momentu, aż 50 % masy się zetnie (jak klasyczną jajecznicę).
- Gdy połowa masy będzie ścięta, rozprowadzić omlet równą warstwą po patelni i zostawić do momentu, kiedy spód będzie ścięty na złoto a góra kremowa i delikatnie mokra.
- Obrzucić omlet serem i złożyć na patelni z 2 stron.
- Gdy ser lekko się rozpuści, zdjąć z patelni i przełożyć na talerz. Podawać na ciepło.

Omlet biszkoptowy kojarzy mi się z dzieciństwem. Babcia potrafiła przygotować go w tempie ekspresowym i podawała ze swoim dżemem z dużymi kawałkami truskawek. Do dzisiaj traktuję go jako specjalną ucztę, jest mięciutki, puszysty i rozpływa się w ustach. Do tego przepis jest banalnie prosty do zapamiętania, wystarczy dodać po łyżce każdego ze składników, podsypać szczyptą proszku do pieczenia, do tego jajka i niesamowite śniadanie gwarantowane.
Składniki:
składniki na 1 porcję
► jajka [2 sztuki]
► mleko [1 łyżka]
► mąka [1 łyżka]
► cukier [1 łyżka]
► proszek do pieczenia [1/2 łyżeczki]
► masło [5 g / 1 łyżeczka]
Przygotowanie:
- Oddzielić białka od żółtek.
- Białka z proszkiem do pieczenia ubić na sztywną pianę.
- Żółtka wymieszać z mlekiem, mąką i cukrem. (dla sportowców i dbających o linię: mąkę można podmienić na odżywkę białkową, a cukier na stewię lub ksylitol :))
- Delikatnie połączyć obie masy dodając po łyżce piany do żółtek i lekko mieszając, aż do powstania bladożółtej, puszystej masy.
- Smażyć na maśle do zrumienienia po obu stronach. Podawać ze słodkimi dodatkami.

Ten przepis pochodzi z hiszpańskiej, tradycyjnej książki dorwanej na Teneryfie. Jest prosty, ale naprawdę genialny! Zdecydowanie, moim skromnym zdaniem, jedno z najlepszych dań kuchni hiszpańskiej, właśnie przez swoją prostotę. Jeśli nie znacie jeszcze tego przepisu koniecznie musicie go spróbować, założę się, że wszystkie składniki macie już w domu :) Klasyczna tortilla jest dość wysoka i nakarmi 5-6 osób, ja zmniejszyłam porcje w przepisie na potrzeby śniadaniowe, więc omlet wyszedł nieco niższy, ale smak jest dokładnie taki sam - uwierzcie na słowo.
Składniki:
składniki na 2-3 porcje
► jajka [3 sztuki]
► ziemniaki [ok. 300 g / 3 średnie sztuki]
► cebula [1 średnia sztuka]
► olej [125 ml / 1/2 szklanki]
Dodatkowo
► sól [1/2 łyżeczki]
► pieprz [1/3 łyżeczki] (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Ziemniaki obrać i pokroić w cienkie plasterki o grubości 1-2 mm. Cebulę pokroić w piórka.
- Do lekko rozgrzanego oleju wrzucić pokrojone warzywa i smażyć do momentu, kiedy całkowicie zmiękną.
- W miseczce rozkłócić jajka i doprawić solą i pieprzem.
- Usmażone ziemniaki i cebulę odsączyć na sitku i dodać do masy jajecznej. Wymieszać.
- Odlać cały olej z patelni.
- Wlać masę na tę samą patelnię (ścianki będą natłuszczone po smażeniu ziemniaków) i smażyć do uzyskania złotego koloru.
- Podawać na ciepło lub zimno jako śniadanie albo przystawkę (tapas).
Smacznego!
Etykiety: bez glutenu, wegetariańskie, Wilcza Szkoła Gotowania