
Dzisiejszy post będzie bardzo specyficzny bo mam dla Was przepis bez przepisu :) Zastanawiałam się czy w ogóle wstawić coś podobnego, ale przyznam, że od kiedy zaczęłam robić własne curry jedliśmy je już na kilkanaście sposobów i wszystkie były równie pyszne. Pisząc curry mam na myśli kremowy gulasz z ciecierzycy i przeróżnych warzyw przygotowany przy użyciu orientalnych przypraw takich jak chili, imbir, kolendra czy kurkuma na bazie mleka kokosowego. Oczywiście nie chodzi tu o oryginalny przepis na tajskie curry ale wolną interpretację tego dania, które daje niesamowitą wolność przy gotowaniu. To genialny sposób na ekspresowy obiad, na zużycie warzyw walających się po lodówce i super posiłek dla osób, które chcą zjeść zdrowo ale nadal przepysznie. Do curry możecie użyć absolutnie wszystkiego co macie pod ręką - zachęcam do eksperymentów!
Składniki:
► olej do smażenia (rzepakowy, kokosowy, orzechowy, z pestek) [2-3 łyżki]
► przyprawy świeże (cebula, czosnek, papryczki chili, imbir, trawa cytrynowa, ziarna kolendry, ziarna kuminu itp.)
► przyprawy suszone (czosnek granulowany, przyprawa curry, przyprawa chili, kurkuma, papryka słodka, sól, pieprz itp.) lub pasta curry
► warzywa świeże lub mrożone (papryka, pieczarki, cukinia, dynia, ziemniaki, fasolka, pomidory itd.)
► ciecierzyca, soczewica [1 puszka/ 1 szklanka ugotowanego produktu]
► mleko kokosowe [1 puszka]
► dodatki (kawałki mięsa, krewetki, tofu)
Przygotowanie:
- Olej rozgrzać w woku, garnku o grubym dnie lub głębokiej patelni.
- Wrzucić na olej pastę curry lub posiekane świeże przyprawy takie jak chili, czosnek, imbir czy cebula. Podsmażyć przez 2-3 minuty ciągle mieszając.
- Do przypraw dorzucić pokrojone w kostkę warzywa i podsmażać tak długo, aż zmiękną.
- Do gotowych warzyw dorzucić ciecierzycę/soczewicę, mleko kokosowe i ewentualne dodatki. Dobrze wymieszać i spróbować. W razie potrzeby doprawić.
- Gotować na małym ogniu przez ok. 15 minut, aż sos lekko zgęstnieje.
- Podawać na ciepło lub zimno z ryżem, kaszą, pieczywem lub makaronem.
Smacznego!
Etykiety: 6 skladnikow, bez glutenu, bez nabialu, ciecierzyca, kuchnie swiata, mleko kokosowe, olej, sezonowe, soczewica zielona, straczki, warzywa, weganskie, wegetarianskie, Wilcza Szkoła Gotowania, zupy