Kostki rosołowe są genialnym ułatwieniem w każdej kuchni - w kilka sekund tworzą aromatyczny wywar, który może być bazą do zupy, sosu, gulaszu, a kasze, ryże czy warzywa gotowane w takim bulionie zyskują dużo głębszy smak. W dobie świadomego konsumenta wszyscy wiemy jakie paskudztwa znajdują się w popularnych kostkach rosołowych, więc taka domowa wersja jest wręcz stworzona dla leniwych, którzy jednak dbają o to co wrzucają na talerz. :)
Składniki
► olej [4 łyżki]
► oliwa [2 łyżki]
► włoszczyzna [1 pęczek]
► cebula [1 średnia sztuka]
► czosnek [3 ząbki]
Przyprawy
► lubczyk [1 łyżeczka]
► tymianek [1 łyżeczka]
► suszona pietruszka [1 łyżeczka]
► zioła prowansalskie [1 łyżeczka]
► kurkuma [1 łyżeczka]
► sól [ilość podana w opisie przygotowania]
Przygotowanie
- Włoszczyznę umyć i oczyścić. Odciąć białą część pora, obrać pietruszkę i marchewkę, obrać seler. Ja używam też kilku gałązek świeżej pietruszki i natki selera. Obrać cebulę i czosnek.
- Warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach albo posiekać w rozdrabniaczu lub w blenderze z misą do siekania. Czosnek przecisnąć przez praskę.
- Na patelni rozgrzać olej z oliwą.
- Smażyć posiekane warzywa na średnim ogniu przez 15 minut, aż zmiękną.
- Doprawić ziołami i przyprawami i smażyć przez kolejne 5 minut.
- Przełożyć masę warzywną do miski. Na każdą łyżkę masy dosypać łyżeczkę soli. Używam tej metody, bo w zależności od rozmiaru włoszczyzny czasem wychodzą różne ilości ostatecznej masy.
- Gotową masę przełożyć do silikonowej foremki na praliny i zamrozić. Kostki trzymać w zamrażalniku i używać w razie potrzeby. Na 1 l wody używać 1-2 kostek rosołowych.
Smacznego!
Etykiety: 5 skladnikow, bez cukru, bez glutenu, bez jajek, bez nabialu, cebula, czosnek, olej, oliwa, sosy i dodatki, weganskie, wegetarianskie, Wilcza Szkoła Gotowania, wloszczyzna, zupy