Sezon grillowy w pełni, więc mam dla Was kilka propozycji pysznej, aromatycznej marynaty, która może zmienić nudne danie w niesamowitą ucztę :) Zachęcam do eksperymentów przy grillu - oprócz klasycznej kiełbachy i karkówki można wrzucać na ruszt inne, ciekawe przysmaki takie jak warzywa, ryby czy tofu. Marynaty oczywiście sprawdzą się także do pieczenia i smażenia :)
Miodowo-musztardowa
Składniki:
sos sojowy [1 łyżka]
miód [1 łyżka]
cytryna [1 łyżka]
olej [1 łyżka]
musztarda [1 łyżeczka]
- Wszystkie składniki marynaty wymieszać w naczyniu.
- Pokryć marynatą mięso/ryby/warzywa/tofu i odstawić do lodówki na przynajmniej godzinę (można trzymać w lodówce przez noc dla lepszego smaku).
Cytrynowo-ziołowa
Składniki:
olej [2 łyżki]
oliwa [1 łyżka]
sól [pół łyżeczki]
bazylia [pół łyżeczki]
oregano[pół łyżeczki]
czosnek [1 ząbek]
sok z cytryny [2 łyżki]
skórka cytrynowa [2 łyżki]
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki marynaty wymieszać w naczyniu.
- Pokryć marynatą mięso/ryby/warzywa/tofu i odstawić do lodówki na
przynajmniej godzinę (można trzymać w lodówce przez noc dla lepszego
smaku).
Paprykowa z posmakiem wędzonki.
Składniki:
sos sojowy [1 łyżka]
olej [2 łyżki]
wędzona papryka [1 łyżeczka]
słodka papryka [1 łyżeczka]
miód [1 łyżeczka]
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki marynaty wymieszać w naczyniu.
- Pokryć marynatą mięso/ryby/warzywa/tofu i odstawić do lodówki na
przynajmniej godzinę (można trzymać w lodówce przez noc dla lepszego
smaku).
Smacznego!
Etykiety: 5 skladnikow, bez glutenu, bez jajek, bez nabialu, cytryna, miod, musztarda, olej, sos sojowy, sosy dodatki, weganskie, wegetarianskie, Wilcza Szkoła Gotowania