Gniecione
Tradycyjne, gniecione ziemniaki można wykonać na wiele sposobów. Moim ulubionym jest dodanie do nich masła i podawanie na ciepło. Jeśli zostaną po obiedzie łatwo można wykorzystać je do przygotowania dań, choćby kopytek czy zapiekanki pasterskiej.
Składniki:
► ziemniaki [ok. 1 kg surowych]
► masło [1-2 łyżki]
► sól, świeżo mielony pieprz [do smaku]
Przygotowanie:
- Ugotowane do miękkości ziemniaki rozgnieść widelcem lub przepuścić przez praskę i do jeszcze ciepłej masy dodać masło. Wymieszać i doprawić. Posypać świeżą lub suszoną natką pietruszki.
Puree
Jest często mylone ze wspomnianymi wcześniej gniecionymi ziemniakami, choć w rzeczywistości powinno stanowić bardzo kremową masę bez grudek, która wyglądem przypomina smarowidło na kanapki. Jest niesamowicie delikatne w smaku, więc świetnie pasuje do bardziej wyrazistych, dobrze doprawionych dodatków.
Składniki:
► ziemniaki [ok. 1 kg surowych]
► ciepłe mleko lub śmietanka [ok. 5 łyżek]
► sól, świeżo mielony pieprz, gałka muszkatołowa [do smaku]
Przygotowanie:
-
Ugotowane, ciepłe ziemniaki zblendować razem z ciepłym mlekiem lub śmietanką oraz przyprawami. Ważne, żeby wszystkie składniki były ciepłe, puree nie uda się na zimnym mleku i nie będzie miało odpowiedniej konsystencji robione z zimnych ziemniaków.
Pieczone półksiężyce
Ten przepis pojawił się już na blogu i jest przez Was bardzo lubiany, więc siłą rzeczy musiał się znaleźć w tym zestawieniu. To jeden z moich ulubionych sposobów na przygotowywanie ziemniaków, idealny kompromis między małą ilością tłuszczu, chrupiącą skórką i kremowym wnętrzem.
Składniki:
► ziemniaki [ok. 1 kg surowych]
► olej rzepakowy lub kokosowy [1 łyżka]
► sól, świeżo mielony pieprz i ulubione zioła [do smaku]
Przygotowanie:
-
Piekarnik rozgrzać do 250 stopni.
- Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na półksiężyce lub grube frytki.
- Przygotować brytfankę z powłoką teflonową: wybór naczynia jest
tutaj bardzo ważny. Powłoka teflonowa działa jak powierzchnia patelni i
dzięki temu ziemniaki mają jednocześnie chrupiącą skórkę i miękki
środek.
- Przygotowane i osuszone frytki/półksiężyce pokryć olejem i posypać
ziołami. Ząbki czosnku rozgnieść i dorzucić do ziemniaków. Wymieszać.
- Wstawić do piekarnika i piec przez 30 min, potrząsając naczyniem w połowie pieczenia, żeby przemieszać ziemniaki.
Hasselback
Te pieczone w całości ziemniaki prezentują się pięknie na talerzu i na pewno zachwycą Waszych gości. Nacięcia w ziemniaczanej skórce rozwijają się podczas pieczenia i pięknie przypiekają pozostawiając środek miękki i kremowy.
Składniki:
► ziemniaki [kilka średnich lub dużych sztuk]
► olej rzepakowy lub kokosowy
►sól, świeżo mielony pieprz i zioła[do smaku]
►zimne masło
Przygotowanie:
- Ziemniaki umyć i osuszyć. Położyć stabilnie na desce do krojenia, jeśli mają bardzo nieregularną strukturę można odrobinę przyciąć na płasko od spodu, żeby nie kołysały się podczas krojenia.
- Nacinać ziemniaka na ok. 80% głębokości w odległości 2-3 mm. Nacięcia powinny być głębokie, ale podstawa ziemniaka nie może zostać przecięta.
- Nasmarować ziemniaka olejem i wstawić do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na 25-30 min (w zależności od wielkości ziemniaka, mniejsze będą się piekły krócej, większe dłużej).
- Po upływie tego czasu, kiedy ziemniak będzie już upieczony, pomiędzy nacięcia można opcjonalnie włożyć cienkie plasterki ziemnego masła, posypać z góry ziołami i podawać na gorąco.
Smażone talarki
Ten przepis to żadna nowość, u mnie w domu nosił nazwę zwyczajnych smażonych ziemniaków. Jedliśmy je zawsze latem z jajkiem sadzonym na górze lub wbitym i wmieszanym w ziemniaki, posypane słodką papryką ze szklanką zimnej maślanki.
Składniki:
► ziemniaki [ok. 1/2 kg surowych]
► olej [1-2 łyżki]
► sól, świeżo mielony pieprz i słodka [do smaku]
Przygotowanie:
- Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w cieniutkie plasterki za pomocą ostrego noża lub krajalnicy.
- Na patelni rozgrzać olej i wrzucić przygotowane, surowe ziemniaki.
- Podsmażać na średnim ogniu przez ok. 10 minut, żeby lekko zarumienić skórkę, następnie przykryć pokrywką i smażyć kolejne 10 minut, żeby ziemniaki zmiękły.
- Doprawić i smażyć ostatnie 5 minut bez pokrywki.
- Podawać na ciepło z sadzonym jajkiem.
Pikantny hash
Amerykanie nazywają
potato hash danie z ziemniaków pokrojonych w kostkę, podsmażanych z przeróżnymi dodatkami. Dziś przedstawiam pikantną wersję w kolorze wściekłego pomarańczu, która genialnie komponuje się ze schłodzonym sosem czosnkowym.
Składniki:
► ziemniaki [ok. 1/2 kg surowych]
► olej [2 łyżki]
► sól [1/2 łyżeczki]
► papryka słodka [1/2 łyżeczki lub do smaku]
► papryka ostra [1/2 łyżeczki]
► papryka wędzona [1/2 łyżeczki](opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę wielkości ok. 2 cm.
- Wrzucić na rozgrzany olej, doprawić, dobrze wymieszać i smażyć przez ok. 20 minut do momentu, kiedy ziemniaki będą miękkie.
- Podawać ze schłodzonym sosem czosnkowym.
Pieczone w folii
Ogniskowa klasyka, którą można przygotować w popiele grilla lub w piekarniku. Idealnie smakuje z zimnym masłem, śmietaną czy twarożkiem.
Składniki:
► ziemniaki
► olej
► sól i przyprawy
Przygotowanie:
- Ziemniaki oczyścić i umyć porządnie, następnie osuszyć ręcznikiem papierowym.
- Wysmarować ziemniaka odrobiną oleju i zawinąć szczelnie w folię aluminiową, matową stroną do zewnątrz, błyszczącą do wewnątrz.
- Piec przez minimum 30 minut (wszystko zależy od wielkości ziemniaka) w folii w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, następnie można, (choć nie trzeba) wstawić go na 10 minut do piekarnika bez folii, żeby skórka ładnie się spiekła.
- Po wyjęciu rozkroić, oprószyć solą i podawać z ulubionymi dodatkami.
Frytki belgijskie
Chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku. Krojone grubiej niż tradycyjne francuskie frytki. Sekretem każdych chrupiących frytek jest smażenie ich 2 razy, i tak też jest w przypadku frytek belgijskich. Tradycyjnie blanszowane i następnie smażone, choć dzisiaj sprzedam Wam patent jak ominąć jeden z tych kroków :)
Składniki:
► ziemniaki
► olej do smażenia
► sól
Przygotowanie:
- Ziemniaki obrać i pokroić na grube frytki.
- Garnek lub głęboką patelnię wypełnić olejem i do zimnego tłuszczu wrzucić frytki. Dzięki temu będą się ,,gotowały'' w rozgrzewającym się oleju i jednocześnie podsmażały od zewnątrz. Można będzie w ten sposób ominąć etap gotowania ziemniaków.
- Gdy nabiorą ładnego, złotego koloru i zaczną się unosić na powierzchni w chmurze bąbelków, wyjąć i odsączyć na ręczniku papierowym.
- Przestudzić frytki delikatnie (w tym czasie olej osiągnie jeszcze wyższą temperaturę), po czym ponownie wrzucić do oleju i smażyć do uzyskania głębokiego, złotobrązowego koloru.
- Posypać solą póki gorące.
Frytki jak z McDonald's
Te frytki wymagają najwięcej pracy, ale wychodzą naprawdę przepyszne. Żeby uzyskać efekt McDonald's konieczne jest przestrzeganie kilku zasad, o których zaraz pogadamy. Tak czy owak musicie spróbować przyrządzić je w domu, buty spadają!
Składniki:
► ziemniaki
► olej
► cukier
► sól
Przygotowanie:
- Ziemniaki obrać i pokroić w cienkie frytki.
- W misce przygotować ,,kąpiel'' dla frytek, w ilości odpowiadającej ilości użytych ziemniaków (wszystkie frytki powinny być zanurzone w wodzie). Na 1 l zimnej wody dodać 1 łyżkę cukru i mieszać do rozpuszczenia. Wrzucić gotowe frytki do roztworu i wstawić do lodówki na przynajmniej 30 minut. Dzięki takiej kąpieli ziemniaki uwolnią skrobię, co sprawi, że frytki będą bardziej chrupiące, a cukier dodany do wody będzie się karmelizował na skórce podczas smażenia.
- Po upływie podanego czasu odsączyć ziemniaki i osuszyć je papierowym ręcznikiem.
- W garnku lub w głębokiej patelni rozgrzać olej roślinny i wrzucać do niego frytki partiami (zbyt dużo frytek na raz może obniżyć temperaturę oleju). Zacząć od wrzucenia jednej sztuki, żeby sprawdzić temperaturę. Jeśli zacznie unosić się w bąbelkach, można wrzucać resztę. Smażyć przez kilka minut do uzyskania lekko złotawego koloru.
- Odsączyć frytki, lekko przestudzić (w tym czasie olej osiągnie wyższą temperaturę) i ponownie wrzucić na gorący olej do uzyskania złotego koloru. Dla jeszcze większej chrupkości studzić pojedynczo. Chrupkość frytek zależy od ich wielkości (im mniejsze i bardziej cienkie tym bardziej chrupiące) oraz stopnia wysmażenia (im dłużej smażone tym bardziej chrupiące), więc możecie dobrać te ,,parametry'' do swoich upodobań.
- Solić póki ciepłe.
Smacznego!