Jesień zbliża się wielkimi krokami, więc powoli radzę przygotowywać się na wszystkie sezonowe pyszności, które nadchodzą. Dziś mam dla Was klasyczny przepis a'la Wilk Syty czyli kilka składników na krzyż, z których wychodzą szybkie i proste, bezglutenowe, wegańskie knedle na bazie kaszy jaglanej ze śliwkami. Mięciutkie, pyszne, w zdrowszej wersji :) Czas wykorzystać piękne, dojrzałe węgierki, które można teraz dostać na każdym kroku!
kalorie i makroskładniki dla 1sztuki
Składniki:
składniki na 14 dużych knedli
► kasza jaglana [200 g / 1 szklanka]
► mąka ryżowa [3 kopiaste łyżki]
► mąka ziemniaczana [3 kopiaste łyżki]
► cukier puder [3 płaskie łyżki]
► cukier wanilinowy [1 łyżka]
► śliwki węgierki [6 sztuk]
Przygotowanie:
- Kaszę włożyć do rondelka, zalać wrzątkiem i zostawić na 2-3 minuty. Przelać kaszę na durszlak i przepłukać aż woda płynąca spod kaszy nie była mętna.
- Ponownie włożyć kaszę do garnka i zalać 2 szklankami wrzątku. Doprowadzić do wrzenia i gdy zacznie się gotować, przykryć i zmniejszyć ogień. Po upływie 10 minut zdjąć z ognia i zostawić na dodatkowe 5 minut. Zblendować kaszę blenderem ręcznym póki jest ciepła.
- Do kaszy dodać mąkę, cukier puder i cukier wanilinowy. Zagnieść ciasto.
- Śliwki wypłukać, osuszyć i przekroić na połówki wyciągając pestkę.
- Stół podsypać mąką ryżową i całe ciasto podzielić na 14 części.
- Na spłaszczone placuszki ciasta nałożyć połówkę śliwki owinąć ciastem i nadać owalny kształt tworząc knedle.
- Gotować we wrzącej wodzie przez ok. 5 minut aż do wypłynięcia.
- Podawać z cukrem, jogurtem lub (jak w moim przypadku) bułką tartą podsmażoną na maśle z cukrem trzcinowym i cynamonem. Po przygotowaniu bułki na patelni obtaczam w niej knedle i podaję na ciepło.
Smacznego!
Etykiety: 6 skladnikow, bez glutenu, bez jajek, bez laktozy, cukier puder, cukier wanilinowy, kasza, kasza jaglana, maka ryzowa, maka ziemniaczana, sezonowe, sliwki, weganskie, wegetarianskie