Mam dziś dla Was coś wyjątkowego :) Jakiś czas temu marka Stovit zaprosiła mnie do swojej akcji grillowej z użyciem ich produktów. Podeszłam do tematu poważnie i postanowiłam odtworzyć jeden z moich ulubionych mięsnych przepisów w wersji wege - szarpana wieprzowina, czyli amerykański klasyk. W tej wersji ,,mięcho'' wykonane z grillowanych pieczarek portobello zanurzyłam w niezwykłym jarzębinowym sosie BBQ, który został podany na ciepło w chrupiącej bułce z dużą ilością sałatki na bazie domowego majonezu z jalapeño. Pozycja obowiązkowa na kolejnego grilla <3
Składniki
składniki na 4 porcje
Szarpana wieprzowina
► pieczarki portobello [4 duże sztuki]
► olej [2 łyżki]
Dodatkowo
► wędzona papryka [1/2 łyżeczki]
► czosnek [1/2 łyżeczki]
► sól [1/2 łyżeczki]
Jarzębinowy sos BBQ
► cukier trzcinowy [10 g / łyżka]
► ketchup [30 g / 2 łyżki]
► musztarda [15 g / łyżka]
► woda [1/2 szklanki]
► sos sojowy [2 łyżki]
► chili [1/4 łyżeczki]
► konfitura jarzębinowa Stovit [2 łyżki]
Majonez jalapeño
► jajka [1 sztuka]
► olej [1/2 szklanki]
► sól [1/2 łyżeczki]
► sok z cytryny [1 łyżeczka]
► musztarda [1/2 łyżeczki]
► plasterki jalapeño z zalewy Stovit [3-4 sztuki]
Dodatkowo:
► sałata lodowa [6-7 dużych liści]
► cebula [1/2 małej sztuki]
► ulubione bułki [4 sztuki]
Przygotowanie:
- Pieczarki umyć, osuszyć, wyciąć nóżki i łyżką wyskrobać ciemne blaszki z wnętrza.
- Natrzeć olejem, doprawić i grillować aż do momentu, gdy puszczą wodę i staną się miękkie ok. 15 minut.
- Gotowe grzyby zdjąć z grilla na deskę i poszarpać dwoma widelcami.
- Na patelni lub w rondelku podgrzać wszystkie składniki sosu BBQ do momentu, aż całość się zredukuje i powstanie gęsty, głęboki w smaku sos. Można to zrobić wcześniej, żeby podawać potrawę natychmiast po zdjęciu z grilla.
- Wymieszać ciepłe ,,mięso'' z sosem.
- Do pojemnika lub słoika dodać jajko i olej, następnie użyć blendera ręcznego (żyrafy), aby utworzyć majonez.
- Dodać sól, sok z cytryny, musztardę i jalapeño. Ponownie zblendować na gładką masę.
- Sałatę umyć, osuszyć i drobno poszatkować. Dodać pokrojoną w cienkie piórka cebulę i wymieszać.
- Do sałatki dodać sos majonezowy (ok. 2-3 łyżki) i wymieszać.
- Podawać z podgrzanymi na grillu bułeczkami.
Jeśli macie ochotę na więcej grillowych inspiracji, zerknijcie na profil Stovit oraz na ich grillowe propozycje :)
Smacznego!
Etykiety: 7 skladnikow, cukier, dżem owocowy, fast food, ketchup, musztarda, pieczarki, sezonowe, sos sojowy, weganskie