Ten sos orzechowy jest delikatny, lekko pikantny i sprawdzi się świetnie jako dodatek do wielu egzotycznych dań, mięs a także prosty dip do chipsów, krakersów czy warzyw. Będzie dobrym dodatkiem do ryżu czy makaronu ryżowego, sałatki, wrapów czy kanapek.
Składniki
► masło orzechowe [1 łyżka]
► olej rzepakowy [1 łyżka]
► sok z cytryny [1 łyżka]
► świeży imbir [1/2 łyżeczki posiekanego]
► świeży czosnek [1/2 łyżeczki posiekanego / 1 mały ząbek]
Dodatkowo
► woda [3 łyżki]
► sól [1/2 łyżeczki]
► sproszkowane chili [1/3 łyżeczki]
Przygotowanie:
- Zmieszać wszystkie składniki mokre, dodać posiekane dodatki i przyprawy. Wymieszać i schłodzić.
Smacznego!
Etykiety: 5 skladnikow, cytryna, czosnek, imbir, maslo orzechowe, olej rzepakowy, sosy dodatki, Wilcza Szkoła Gotowania