Klasyczny sos pomidorowy zna chyba każdy i gdybym zaczęła wymieniać dania, do których pasuje idealnie, ten post nie miałby końca. Absolutna podstawa w świecie przepisów, może uratować każde danie i przemienić zwykły obiad w przepyszne danie z najwyższej półki. Warto dopadać na promocji pomidory dobrej jakości, moje ulubione to pelati, podłużne i mięsiste. Gotowy sos jest słodki i bardzo kremowy. Ale spokojnie, każde pomidory sprawdzą się do tego przepisu. A najlepsze jest to, że robi się praktycznie sam! :)
Składniki
► pomidory w puszce [400 g / 1 puszka]
► cebula [1 średnia sztuka]
► czosnek [1 ząbek]
► oliwa [1 łyżka]
Dodatkowo
► woda [85 ml / 1/3 szklanki]
► sól [1 łyżeczka]
► bazylia [1 łyżeczka]
► oregano [1 łyżeczka]
Przygotowanie
- W garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę.
- Zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek przez ok. 3-5 minuty.
- Do cebuli dorzucić pomidory, dolać wodę i doprawić.
- Dusić na małym ogniu pod przykryciem przez godzinę.
- Po godzinie podnieść pokrywkę i gotować przez kolejne pół godziny, żeby zredukować sos. Jeśli będzie zbyt kwaskowaty (wszystko zależy od użytych pomidorów), można dodać dodatkowo łyżkę cukru.
- Jeśli nie wszystkie pomidory się rozpadną można użyć blendera ręcznego i utrzeć całość na gładką masę.
Smacznego!
Etykiety: 4 skladniki, bez cukru, bez glutenu, bez jajek, bez nabialu, cebula, czosnek, oliwa, pomidory w puszce, sosy dodatki, weganskie, wegetarianskie, Wilcza Szkoła Gotowania