Znacie ten proszkowany fix w saszetce z różnymi wariacjami sosu śmietanowego? Do kurczaka, do zapiekanki, do ziemniaków... Z tym przepisem możecie przygotować go w domu dokładnie do tych samych potraw, szybko i z prawdziwych składników. Kremowy i bogaty, a przygotowanie jest banalnie proste
Składniki:
► śmietanka kremówka 30-36% [250 ml / 1 szklanka]
► tarty parmezan [2 łyżki]
► jajko [1 sztuka]
► mąka ziemniaczana [1 płaska łyżka]
Dodatkowo
► sól [1 łyżeczka]
► pieprz [1/2 łyżeczki]
► czosnek [1 mały ząbek]
► ulubione zioła (oregano, bazylia, rozmaryn, cząber, tymianek itp.) [w sumie 2 łyżeczki]
► woda [125 ml / 1/2 szklanki]
Przygotowanie:
- W wodzie rozpuścić mączkę ziemniaczaną, wbić jajko i wymieszać.
- Dodać śmietankę, przeciśnięty przez praskę czosnek, parmezan i przyprawy.
- Zalać zapiekankę ziemniaczaną lub makaronową i piec przez 30-40 minut lub zredukować na patelni przez ok. 20 minut ciągle mieszając i dodać do kurczaka, ryby czy makaronu.
Smacznego!
Etykiety: 4 skladniki, bez cukru, bez glutenu, jajka, maka ziemniaczana, parmezan, smietanka 36%, sosy dodatki, wegetarianskie, Wilcza Szkoła Gotowania