Ogórkowa to niezaprzeczalnie jedna z moich ulubionych zup, ale ta wersja - zwłaszcza w jesienne wieczory - jest po prostu idealna. Lekko kwaśna, bardzo kremowa, sycąca tak bardzo, że mała miseczka czy kubek w zupełności wystarczy, by zadowolić każdy głodny brzuszek. W duecie z niskotłuszczowymi plackami ziemniaczanymi po prostu rozkłada na łopatki.
kalorie i makroskładniki dla 1 porcji
Składniki:
składniki na 5 porcji
► czysty rosół lub bulion [1 litr]
► ziemniaki [3 średnie sztuki / ok. 250 g]
► ogórki kiszone [5 średnich sztuk + 1/2 szklanki wody z ogórków]
► serek topiony naturalny [100 g]
Smacznego!
- Rosół lub bulion doprowadzić do wrzenia. Ja użyłam bulionu na bazie moich domowych kostek rosołowych.
- Do gorącego wywaru wrzucić ziemniaki pokrojone w kostkę i gotować do miękkości.
- Gdy ziemniaki będą bardzo miękkie (po ok. 15 minutach) i da się je spokojnie rozgnieść widelcem, dorzucić do zupy starte na tarce o grubych oczkach ogórki razem z 1/2 szklanki kwaśnej ogórkowej wody.
- Gotować kolejne 5 minut, po czym zblendować wszystko na gładko za pomocą blendera ręcznego lub kielichowego
- Do miseczki wrzucić serek topiony, zalać go kilkoma łyżkami ciepłej zupy i rozrobić. Rzadki, kremowy roztwór przelać do zupy cienkim strumieniem i gotować przez kolejne 10 minut na małym ogniu. Serek złagodzi smak, zagęści zupę i nada jej kremową konsystencję.
Smacznego!
Etykiety: 4 skladniki, bez glutenu, bez jajek, bulion, ogorki kiszone, serek topiony, wegetarianskie, ziemniaki, zupy