Uwielbiam wielofunkcyjne przepisy! Jeden przepis, który może się zamienić w dip do chipsów, sos do makaronu czy zapiekanki. Ten sos właśnie taki jest - nie ma w nim sera, choć serowy posmak i kremowa konsystencja zostały :) Jest za to pełen witamin i aromatów, aż trudno uwierzyć, że można go wcinać bez wyrzutów sumienia.
Składniki:
składniki na 3-4 porcje
► olej kokosowy [1 łyżka]
► cebula [1 mała sztuka]
► czosnek [2 ząbki]
► szpinak mrożony [1 paczka / 450 g]
► mleczko kokosowe [1/2 puszki / 200 g]
► mąka kukurydziana [1 łyżka]
Przyprawy:
► sól [1 łyżeczka]
► płatki drożdżowe [5- 6 łyżek]
Przygotowanie:
- Posiekaną cebulkę i czosnek podsmażyć na oleju kokosowym.
- Gdy całość się zeszkli, dodać rozmrożony szpinak, pół łyżeczki soli i podsmażać przez ok. 5 minut.
- Zmniejszyć ogień i dolać do całości mleczko kokosowe wymieszane z łyżką mąki i płatkami drożdżowymi.
- Do całości dodać pół szklani wody, dobrze wymieszać i odparować aż sos stanie się gęsty i kremowy.
- Doprawić do smaku :)
- Podawać z makaronem, kaszami, chlebem, krakersami czy jako bazę do innych dań np. zapiekanek, sałatek...
Smacznego!
Etykiety: 6 skladnikow, bez cukru, bez glutenu, bez jajek, bez nabialu, cebula, czosnek, maka kukurydziana, mleczko kokosowe, olej kokosowy, sosy dodatki, szpinak, warzywa, weganskie, wegetarianskie