Czasem każdy miewa takie dni, że ostatnie na co mamy ochotę to stać godzinami przy garach. Człowiek przychodzi do domu zmęczony i jedyne co przychodzi do głowy to koc, dobry film i spora micha sytego, gorącego jedzenia. I to właśnie przepis na takie dni! Z dedykacją dla wszystkich studentów, ludzi sukcesu i kuchennych leniwców. Smacznego!
*kalorie i makroskładniki dla 1 porcji
Składniki
Składniki na 4 porcje
► tofu [300 g / 1 kostka]
► makaron (soba, ryżowy, ramen) [200 g]
► chińskie warzywa (mrożone) [450 g / 1 paczka)
► masło orzechowe [ok. 100 g / 4 łyżki]
► mleczko kokosowe [30 g / 3 łyżki]
Przyprawy
► chili [1 łyżeczka]
► olej do smażenia (u mnie kokosowy) [10 g / 1 łyżka]
► sól do smaku
Przygotowanie
- Tofu pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju kokosowym do momentu, aż
brzegi staną się chrupiące. Gdy będzie gotowe, dodać warzywa i smażyć
pod przykryciem do miękkości. (ok. 15 min na średnim ogniu)
- W tym czasie ugotować makaron zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
- W miseczce wymieszać masło orzechowe, mleko, chili, sól i pieprz.
Jeśli masło będzie zbyt gęste można je wstawić na kilka sekund do
mikrofali lub dodać odrobinę wrzątku. W zależności od tego jakiej marki
masła orzechowego używacie - trzeba będzie dobrać wszystko pod swój
smak. Jeśli masło nie jest słodzone, do całości można dodać łyżeczkę
miodu, agawy lub syropu klonowego.
- Wymieszać wszystkie składniki z sosem i podawać na gorąco.
Smacznego!
Etykiety: 5 skladnikow, bez glutenu, bez jajek, bez nabialu, fast food, kuchnie swiata, makaron, makaron ryzowy, maslo orzechowe, mleczko kokosowe, tofu, warzywa chinskie, weganskie, wegetarianskie