To zdecydowanie jedno z ostatnich odkryć/hiciorów kulinarnych, które mogłabym jeść non stop. Bardzo sycąca, aromatyczna, pikantna zupa meksykańska, której przygotowanie polega na wrzuceniu składników do gara. I tyle. Koniecznie podajcie z nachosami, bezkonkurencyjne połączenie! Można doprawić po swojemu, podać z przeróżnymi dodatkami od awokado, przez kwaśną śmietanę po roztopiony ser.
Składniki
składniki na 4-6 porcji
► pomidory krojone w puszce [2 puszki]
► czerwona fasola [1 puszka]
► cebula [1 duża sztuka]
► czerwona papryka [1 sztuka]
► kukurydza konserwowa [1/2 puszki]
► bulion [1,5 l]
► nachosy :) [ile zmieścisz!]
Dodatkowo
► sól [1,5 łyżeczki lub do smaku]
► czarny pieprz [0,5 łyżeczki]
► czosnek granulowany [1 łyżeczka]
► papryka słodka [1 łyżeczka]
► papryka ostra [1 łyżeczka]
► olej do smażenia (u mnie kokosowy)
Przygotowanie
- Przygotować bulion (najlepiej z domowej kostki rosołowej, może być też każda inna, ulubiona baza do zupy włącznie z rosołem :)).
- Pokroić cebulę i paprykę w kostkę i podsmażyć na łyżce oleju.
Smażyć przez ok. 10 minut na średnim ogniu, aż cebula się zeszkli.
- Zagotować bulion i dodać do niego wszystkie składniki i przyprawy
(podsmażone warzywa, pomidory, fasolę i kukurydzę). Gotować na małym
ogniu przez 1,5 - 2 godziny.
- Jeśli lubisz gęste, kremowe zupy, możesz zblendować pomidory przed dodaniem ich do bulionu :)
- Podawać z nachosami!
Smacznego!

Etykiety: 7 skladnikow, bez cukru, bez glutenu, bez jajek, bez nabialu, bulion, cebula, fasola czerwona, fast food, kuchnie swiata, kukurydza konserwowa, nachosy, papryka, pomidory w puszce, weganskie, wegetarianskie, zupy