
Sushi bowl podbiło serca kulinarnej strony Internetu już w zeszłym roku, więc nie będę ściemniać, że to mój autorski, genialny pomysł. W skrócie - chodzi o to, żeby wszystko co najlepsze w sushi wrzucić do michy, zalać pysznym sosem i zajadać do woli. Moja wersja to sushi dla początkujących, bez surowej ryby, z najbardziej podstawowymi dodatkami świata - po żaden ze składników nie musicie się wybierać do azjatyckich sklepów czy delikatesów. Ale to dopiero początek przygody z tym daniem, bo składniki można wymieniać bez końca: fajnie sprawdzi się tu dojrzałe awokado, liście świeżego szpinaku, rzodkiewka czy zielona cebulka. Zamiast łososia możecie wrzucić krewetki, paluszki surimi, albo w ogóle zrezygnować z ryb i dodać shitake, boczniaki, marynowane tofu lub kim chi. Dodatkowo, dla wielbicieli azjatyckich smaków, świetnie sprawdzi się nori pokrojone w cienkie paseczki, klasyczny imbir czy wasabi. Oczywiście, jako bazy możecie użyć ryżu do sushi, ja zdecydowanie wybieram ulubiony brązowy. Jak dla mnie idealny pomysł na lunch :)
Składniki
► brązowy ryż
► wędzony łosoś
► marchewka
► świeży ogórek
► sos sojowy
► olej sezamowy
Przygotowanie
- W misce ułożyć: ugotowany ryż, kawałki wędzonego łososia i warzywa
pokrojone w cieniutkie paski. Ilość składników dopasować pod własne
preferencje.
- Zmieszać sos sojowy i olej sezamowy w stosunku 1:1 (w zależności od
ilości użytych produktów, zwykle na jedną michę wystarcza 1 łyżka sosu i
1 łyżka oleju).
- Polać całość sosem i podawać! Opcjonalnie można posypać całość ziarnami sezamu.
Smacznego!
Etykiety: 6 skladnikow, bez cukru, bez glutenu, bez jajek, bez nabialu, kuchnie swiata, losos wedzony, marchewka, ogorek zielony, olej sezamowy, ryby, ryz, ryz brazowy, salatki, sos sojowy