Najlepsze w blogowaniu kulinarnym jest obchodzenie absolutnie każdego, najmniejszego święta nowym przepisem :D Jeśli szukacie czegoś bardzo prostego i szybkiego na Tłusty Czwartek - oto najłatwiejszy przepis pączkowo-faworkowy, jaki kiedykolwiek widziałam. Składniki pewnie macie już w domu, a całość zajmuje mniej czasu niż stanie w kolejce po pączki. Nie dość, że piękne, to jeszcze pyszne, cieplutkie, chrupiące, można je jeść odrywając kawałki co sprawia niesamowitą frajdę. Do ciasta możecie dodać czego dusza zapragnie - wanilię, skórkę z pomarańczy czy jakiekolwiek inne aromaty. Tego po prostu trzeba spróbować :)
Składniki:
składniki na 6-7 okrągłych chruścików
► mleko [1 szklanka]
► mąka pszenna [1,5 szklanki]
► jajko [1 sztuka]
► proszek do pieczenia [1 łyżeczka]
► cukier puder [2 czubate łyżki]
Dodatkowo:
► szczypta soli
► olej do smażenia
► dodatkowa woda do ewentualnego rozcieńczenia ciasta [ok. 2-3 łyżki]
► cukier puder do posypania
Przygotowanie:
- Na patelnię wlać olej (ok. 2-3 cm wysokości) i rozgrzać.
- W tym czasie wymieszać wszystkie składniki ciasta, jeśli będzie zbyt gęste dodać 2-3 łyżki wody. Ciasto powinno mieć gęstą, ale lejącą konsystencję, upuszczone z łyżki powinno się lać gęstym, jednolitym strumieniem.
- Wrzucić na olej kilka kropel ciasta. Jeśli zacznie tańczyć w bąbelkach, oznacza to, że temperatura jest odpowiednia.
- Ciasto przelać do małej butelki po wodzie. W zakrętce zrobić otwór (za pomocą noża), przez który będzie można wylać ciasto lub wybrać butelkę z ,,dziubkiem'', żeby ułatwić sobie pracę.
- Na rozgrzany olej wylewać ciasto tworząc spiralę, a potem kratkę lub inne fantazyjne wzory, żeby powstały ażurowe chruściki.
- Smażyć po 2-3 minuty z każdej strony do złotego koloru. Szczypce kuchenne sprawdzą się idealnie, żeby przełożyć chrust na drugą stronę.
- Usmażone wyłożyć na ręczniki papierowe do odsączenia i posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Etykiety: 5 skladnikow, ciasteczka, cukier puder, desery, jajka, maka pszenna, mleko, tlusty czwartek, wegetarianskie