
To jeden z tych przepisów, który jest zaskakująco dobry. Przepis wydaje się zwykły, nie dodawałam też mnóstwa przypraw nie chcąc zabijać smaku łososia - strzał w dziesiątkę. Bardzo intensywne w smaku placuszki są konkretne i pożywne - kilka sztuk spokojnie wystarczy, żeby zaspokoić głód. Świetne do pudełka na wynos :)
kalorie i makroskładniki dla 1 sztuki
Składniki
Składniki na 16 placuszków
► kasza jaglana sucha [180 g / 1 szklanka]
► jajka [2 sztuki]
► łosoś wędzony [100 g]
► świeży koperek [1/2 pęczka]
Dodatkowo
► sól [1 płaska łyżeczka]
► pieprz czarny mielony [duża szczypta]
► olej do smażenia [mniej więcej 1 łyżka]
Przygotowanie
- Kaszę jaglaną przesypać do rondelka i zalać wrzątkiem. Po 2-3 minutach przełożyć kaszę na drobne sito i wypłukać całą mętną wodę.
- Ponownie włożyć kaszę do garnka i zalać 2 szklankami wrzątku.
Doprowadzić do wrzenia i gdy zacznie się gotować, przykryć i zmniejszyć
ogień. Po upływie 10 minut zdjąć z ognia i zostawić na dodatkowe 5
minut. Zblendować kaszę blenderem ręcznym póki jest ciepła.
- Kaszę lekko przestudzić, wbić do niej jajka, przyprawy i porządnie wymieszać.
- Na koniec dodać pokrojonego w małą kostkę łososia i posiekany koperek.
- Smażyć na złoto z obu stron na małej ilości oleju, odsączyć na ręczniku papierowym i podawać z jogurtem naturalnym, dodatkowym koperkiem i świeżym sokiem z cytryny.
Smacznego!

Etykiety: 4 skladniki, bez cukru, bez glutenu, bez nabialu, jajka, kasza, kasza jaglana, koperek, losos wedzony, placki, ryby