Ten przepis mnie zaskoczył, bo wyszedł o wiele lepiej niż się spodziewałam. Jak się okazało, tortilla pszenna świetnie nadaje się na spód do pizzy! W środku pozostaje miękka, a brzegi, nawet mocno spieczone nie robią się twarde, tylko mocno chrupiące. To kolejny sposób na sprytne zagospodarowanie resztek z lodówki. Ja dziś przygotowałam najpopularniejszy rodzaj pizzy czyli kombinację szynka-pieczarki, ale jeśli capriciosa do Was nie przemawia zasada jak zwykle ta sama - na górę można wrzucić absolutnie wszystko! Na śniadaniową pizzę polecam jednak wbić jajko - efekt świetny :)
*kalorie i makroskładniki dla 1 pizzy
Składniki
Składniki na 1 ,,pizzę''
► tortilla pszenna [1 placek]
► koncentrat pomidorowy [1 łyżka]
► polędwica sopocka [2 plasterki]
► pieczarki [1 średnia sztuka]
► tarta mozzarella [30 g / 3 łyżki]
► jajko [1 sztuka]
Przyprawy
► szczypta soli
► szczypta ulubionych ziół (bazylia, oregano, prowansalskie)
Przygotowanie
- Koncentrat zmieszać z ziołami i solą i posmarować nim całą tortillę.
- Całą powierzchnię posypać serem (jeśli wolicie podpieczony ser to można dać go na górę, ja wolę przypieczone składniki i lekko ciągnący ser, więc w tym wypadku kładę go pod spód).
- Na górę wyłożyć resztę składników zostawiając miejsce na jajko w środku ,,pizzy''.
- Ostatnim krokiem jest wbicie jajka w sam środek.
- Pizzę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 15 minut (trzeba obserwować, białko powinno się ściąć, a żółtko pozostać lekko płynne).
- Podawać na ciepło lub zimno z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
Etykiety: 6 skladnikow, bez cukru, fast food, jajka, koncentrat pomidorowy, mozzarella tarta, pieczarki, poledwica sopocka, tortilla