To jeden z tych deserów, który można podać po eleganckiej kolacji lub wjadać łyżką prosto z misy blendera przed telewizorem. Mocno czekoladowy krem stanowi świetne tło dla soczystych, kwaśnych owoców, doskonale sprawdzi się jako wypełnienie do zdrowej tarty czy warstwowy deser np. z odrobiną kokosowej bitej śmietany. Polecam spróbować z wiśniami na ciepło - niebo dla czekoholików! Dla wszystkich, którzy tęsknią za intensywnie czekoladowymi deserami :)
* kalorie i makroskładniki dla 1 porcji
Składniki
Składniki na 2 spore porcje
► bataty surowe i obrane [ok. 350 g / 2 małe sztuki]
► kakao ciemne [20 g / 2 łyżki]
► mleko kokosowe z puszki [150 g / 15 łyżek]
► miód [25 g / 1 łyżka lub wg uznania]
Przygotowanie
- Bataty gotować do miękkości - u mnie ok. 25 minut na parze, ale można je także ugotować we wrzątku, a nawet upiec w folii w piecu. Ważne, żeby dało się je swobodnie rozgnieść widelcem.
- Do ugotowanych batatów dodać mleko kokosowe (frakcję tłuszczową rozmieszaną dobrze z wodą), kakao i miód. Blendować na gładką masę.
- Pod koniec można jeszcze dosłodzić do własnego smaku.
- Podawać solo, ze świeżymi owocami, w formie deseru lub jako część ciasta. Możliwości są nieograniczone :)
Smacznego!
Etykiety: 4 skladniki, bataty, bez cukru, bez glutenu, bez jajek, bez nabialu, desery, fit slodycze, kakao, miod, mleko kokosowe, warzywa, weganskie, wegetarianskie