Delikatne, o bardzo subtelnym smaku, idealny pomysł na weekendowy obiad czy genialny dodatek do sałatki. Migdały sprawiają, że to najprostsze na świecie danie staje się wyjątkowe. No i do tego pieczone w piekarniku, zero wysiłku! Jogurt sprawia, że kurczak jest soczysty i kruchy, a majonez dodaje smaku i zapewnia idealne pieczenie. Warto spróbować :)
*kalorie i makroskładniki dla 1 sztuki
Składniki
Składniki na 3 sztuki
► pierś z kurczaka [200 g / 1 sztuka]
► jogurt naturalny [50 g / 2 łyżki]
► majonez [50 g / 2 łyżki]
► płatki migdałów [50 g/ 5 łyżek]
Przygotowanie
- Pierś z kurczaka oczyścić i podzielić na 3 kotlety. Rozbić delikatnie dłonią.
- W misce wymieszać jogurt z majonezem. Doprawić można absolutnie wszystkim, ja polecam szczyptę soli i szczyptę pieprzu, aby migdały dominowały i smak pozostał delikatny. Można oczywiście dodać czosnek, paprykę, curry czy inny mix przypraw, które lubicie.
- Każdy kotlet pokryć jogurtową mieszanką i następnie panierować w migdałach.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 25 minut.
Smacznego!

Etykiety: 4 skladniki, bez cukru, bez glutenu, bez jajek, jogurt naturalny, majonez, mieso, migdaly, piers z kurczaka/indyka