
Soczyste, słodkawe warzywa pieczone w oliwie z oliwek, intensywny, słony ser feta i chrupiące, wyraziste orzechy włoskie. Takie proste, a takie pyszne! Sprawdzi się solo, jako dodatek do obiadu, a nawet jako sałatka na sezon grillowy :) Warzywa robią się coraz tańsze i smaczniejsze, nic tylko piec!
Składniki
Składniki na 4 porcje
► papryka [2 sztuki, u mnie żółta i czerwona]
► cukinia[1 średnia sztuka]
► pomidorki koktajlowe [1 gałązka / 15-20 sztuk]
► oliwa [3 łyżki]
► feta [1/2 kostki / ok. 100 g]
► orzechy włoskie [ok. 50 g / garść]
Przygotowanie
- Warzywa umyć i pokroić: cukinie w talarki lub półksiężyce, paprykę w kostkę, pomidorki przekroić na pół.
- Wszystkie warzywa przełożyć na blaszkę lub do naczynia żaroodpornego i polać oliwą. Doprawić szczyptą soli i świeżo mielonego pieprzu.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40-45 minut.
- Upieczone warzywa wymieszać z pokruszoną fetą. Na tym etapie doprawić solą do smaku. Opcjonalnie można też dodać kilka kropel świeżego soku z cytryny.
- Posiekać orzechy i posypać nimi wierzch ,,sałatki''.
- Podawać na ciepło lub zimno.
Smacznego!
Etykiety: 6 skladnikow, bez cukru, bez glutenu, bez jajek, cukinia, feta, oliwa, orzechy wloskie, papryka, pomidory, salatki, warzywa, wegetarianskie