Przedstawiam najprostszy przepis na pasztet z soczewicy, idealny dla leniwych i zapracowanych. Dodatek prażonej cebulki i przyprawy gyros sprawia, że całość jest naprawdę pyszna, konsystencja bardzo przypomina tradycyjny, babciny pasztet. Robi się szybko, znika jeszcze szybciej. Idealny na święta!
Składniki
Składniki na ok. 15 kawałków
► zielona soczewica [1 szklanka suchej]
► kasza jaglana [1/3 szklanki suchej]
► prażona cebulka [3 łyżki]
► olej rzepakowy [3 łyżki + dodatkowy do smarowania blachy]
► sos sojowy [3 łyżki]
Przyprawy
► sól [1/2 łyżeczki]
► przyprawa gyros [1 łyżka]
Przygotowanie
- Ugotowaną do miękkości kaszę i soczewicę zblendować ze wszystkimi składnikami na gładką masę.
- Foremkę wysmarować dodatkowym olejem, wyłożyć masę, posmarować wierzch olejem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 minut.
- Wystudzić całkowicie i podawać z borówką, żurawiną lub ulubioną musztardą.
Smacznego!
Etykiety: 5 skladnikow, bez cukru, bez glutenu, bez jajek, bez nabiału, boze narodzenie, cebula, kasza, kasza jaglana, olej rzepakowy, soczewica zielona, sos sojowy, straczki, weganskie, wegetarianskie, wielkanoc