To jedne z tych ciężkich, intensywnych trufli, które wydają się bardzo wysmakowane i eleganckie. Gorzkie kakao nadaje im wytrawności, a sezam daje chałwowy posmak. Dodatkowo, są źródłem zdrowego tłuszczu, magnezu, żelaza, wapnia i witamin z grupy B. Idealny zdrowy dodatek do kawy :)
Składniki
Składniki na 16 trufli
► sezam [150 g]
► miód [50 g / 2 łyżki]
► olej kokosowy [20 g / 2 łyżki]
► czekolada deserowa [100 g / 1 tabliczka]
► ciemne kakao [do obtoczenia]
Przygotowanie
- Sezam, miód i olej kokosowy zblendować na klejącą masę (ok. 5 minut, nie musi być idealnie gładka, kawałki sezamu nadadzą fajnej tekstury gotowym pralinom.
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
- Do czekolady dodać masę sezamową, wymieszać i wstawić do zamrażalnika na 10 minut.
- Z wyjętej z zamrażalnika masy formować kuleczki, obtoczyć w gorzkim kakao i trzymać w lodówce.
Smacznego!

Etykiety: 5 skladnikow, bez glutenu, bez jajek, bez nabialu, czekolada deserowa, fit slodycze, kakao, kuchnie swiata, miod, olej kokosowy, pralinki, sezam, weganskie, wegetarianskie