Te trufle mają nieprzyzwoicie zdrowe wnętrze, więc pozwoliłam sobie oblać je odrobiną białej czekolady dla równowagi :D Są wilgotne, lekko chrupiące, słodkie za sprawą daktyli i pysznie orzechowe. To zdrowa wersja tradycyjnego ciasta marchewkowego, którą śmiało można zaserwować na wielkanocnym stole.
Składniki
Składniki na 12 sztuk
► marchewka [ok. 50 g / 1 średnia sztuka]
► migdały [50 g]
► siemię lniane [10 g / 2 łyżki]
► orzechy włoskie [30 g / garść]
► daktyle [40-50 g / 8-10 sztuk]
► biała czekolada [100 g / 1 tabliczka]
Przyprawy
► przyprawa do piernika [1 łyżeczka]
► cynamon [1/2 łyżeczki]
► sól [szczypta]
Przygotowanie
- Migdały, siemię lniane i orzechy wrzucić do blendera i zmielić na ,,mąkę''.
- Daktyle zalać ciepłą wodą i zostawić na ok. 10 minut. Odlać wodę.
- Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Mąkę orzechową, daktyle i marchewkę zblendować na klejącą masę.
- Z powstałej masy uformować trufle, włożyć na pół godziny do lodówki.
- Rozpuścić białą czekoladę w kąpieli wodnej.
- Obtoczyć trufle w białej czekoladzie, odstawić do stężenia i pałaszować :)
Smacznego!

Etykiety: 6 skladnikow, bez glutenu, bez jajek, biala czekolada, daktyle, fit slodycze, marchewka, migdaly, orzechy wloskie, praliny, siemie lniane, wegetarianskie, wielkanoc