
Dobre wieści dla bezglutenowców, którzy mają dość wypieków smakujących jak wióry - mam dla Was idealne, mięciutkie wewnątrz i chrupiące na zewnątrz ciasteczka amerykańskie, które rozpływają się w ustach. W zdrowszej wersji z olejem kokosowym i ksylitolem; w tradycyjnej, z masłem i cukrem :)
* kalorie i makroskładniki dla 1 dużej / 2 małych sztuk
Składniki
Składniki na 10 dużych /20 mniejszych ciastek
► domowy mix bezglutenowy (kliknij po przepis!) [170 g / 1 i 1/2 szklanki]
► cukier/ksylitol [150 g / 3/4 szklanki]
► olej kokosowy/masło [100 g / 10 łyżek]
► jajko [1 sztuka]
► czekolada deserowa [100 g / 1 tabliczka]
Dodatkowo
► woda [1/2 szklanki]
► ekstrakt waniliowy [kilka kropel - opcjonalnie]
Przygotowanie
- Masło lub olej kokosowy utrzeć z cukrem/ksylitolem.
- Do mieszanki dodać mix bezglutenowy, wodę, jajko i posiekaną czekoladę.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i za pomocą łyżki (lub łyżki do lodów) formować kuleczki (nie rozpłaszczać i nie martwić się o kształt - podczas pieczenia przyjmą swoją formę :)). Mi wyszło 10 dużych ciastek, ale możecie też upiec mniejsze wersje - trzeba będzie mieć na nie oko, bo na pewno skróci się czas pieczenia.
- Piec w 180 stopniach przez 12 minut.
- Po wyjęciu mogą być nadal miękkie - po ostudzeniu jeszcze lekko stwardnieją.
Smacznego!
Etykiety: 5 skladnikow, bez glutenu, bez nabialu, ciasteczka, cukier, czekolada deserowa, jajka, maka kukurydziana, olej kokosowy, weganskie, wegetarianskie