Jeśli macie dostęp do sera halloumi, spróbowanie tych burgerów jest punktem obowiązkowym! Ciężko mi opisać jak smakują, ale na pewno można nabrać niejednego mięsożerce. Mają chrupiąco-soczystą konsystencję, są banalnie proste w przygotowaniu i znikają w tempie ekspresowym :)
* kalorie i makroskładniki dla 1 sztuki bez dodatków
Składniki
Składniki na 5 sztuk
► halloumi [225 g / 1 kostka]
► suszone pomidory z oleju [100 g / 5 sztuk]
► jajka [2 sztuki]
► bułka tarta [55 g / 1/2 szklanki]
Dodatkowo
► czosnek granulowany [1/2 łyżeczki]
► pieprz mielony [szczypta]
► olej do smażenia
Przygotowanie
- Halloumi zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Do sera dodać odsączone i drobno posiekane pomidory, wlać roztrzepane jajka, doprawić czosnkiem i pieprzem.
- Na koniec dodać bułkę tartą, porządnie wymieszać, uformować 5 burgerów.
- Na patelni rozgrzać ok. 2 łyżki oleju.
- Smażyć burgery na średnim ogniu przez 2-3 minuty z każdej strony.
Smacznego!
Etykiety: 4 skladniki, bez cukru, bulka tarta, fast food, halloumi, jajka, kuchnie swiata, suszone pomidory, weganskie, wegetarianskie