Rabarbar od zawsze kojarzył mi się tylko z ciastem, ale od teraz ten przepis będzie na mojej liście obowiązkowej w rabarbarowym sezonie. Lemoniada jest nie tylko pięknie różowa i pyszna, ale też banalnie prosta do przygotowania. Idealna na wiosenno-letnie imprezy plenerowe!
Składniki
Składniki na ok. 16 szklanek
► rabarbar [ok.500 g / 5 łodyg]
► cytryna [ok. 100 g / 1 sztuka]
► cukier lub ksylitol [400 g / 2 szklanki]
Przygotowanie
- Rabarbar umyć i odciąć końcówki. Nie obierać! W miarę możliwości do przepisu wybrać najbardziej czerwone łodyżki (żeby lemoniada miała ładny, różowy kolor). Przeciąć na pół i włożyć do dużego garnka.
- Cytrynę sparzyć, pokroić na ćwiartki i przełożyć do garnka.
- Składniki zasypać cukrem, zalać 1,5 l wrzątku i gotować na małym ogniu przez ok. godzinę, aż rabarbar się rozpadnie. Gotowy syrop przelać przez sito, żeby pozbyć się kawałków rabarbaru i cytryny.
- Do gotowego roztworu dolać 2-3 l zimnej wody (w zależności od preferencji - im więcej wody tym mniej słodka lemoniada). Podawać z lodem.
Smacznego!
Etykiety: 3 skladniki, bez glutenu, bez jajek, bez nabialu, cukier, cytryna, napoje, owoce, rabarbar, sezonowe, weganskie, wegetarianskie