Ten przepis jest inspirowany ulubionym kremem czekoladowym Mojej Mamy <3 która jutro ma swoje święto. Powiedzmy sobie szczerze, kto nie lubi Nutelli? Nie wiem czy wiedzieliście, ale z dwóch prostych składników można zrobić najpyszniejsze na świecie lody - tak kremowe, że nie będziecie się mogli oderwać! Nie byłabym sobą, gdybym nie dodała jakiegoś zdrowego składnika, więc bazą będzie mleko kokosowe z puszki. I tu dobra wiadomość dla wegan i osób niejedzących laktozy - ten przepis sprawdzi się z każdym kremem czekoladowym ;)
* kalorie i makroskładniki dla 1 gałki/porcji
Składniki
Składniki na 12 gałek/porcji
► mleko kokosowe z puszki [stała część mleczka (poza wodą) z 1 puszki]
► nutella [120 g / 4 spore łyżki]
Przygotowanie
- Puszkę mleka kokosowego schłodzić w lodówce przez 30 minut.
- Otworzyć puszkę i wyłożyć stałą część mleczka (bez wody) do miski.
- Za pomocą miksera ręcznego zmiksować na puszystą masę przypominającą bitą śmietanę.
- Dodać nutellę i ponownie zmiksować do połączenia składników.
- Przełożyć do pudełka i włożyć do zamrażalnika na przynajmniej 2-3 godziny.
Smacznego!
Etykiety: 2 skladniki, bez glutenu, bez jajek, bez nabialu, desery, krem czekoladowy, mleko kokosowe, weganskie, wegetarianskie