To danie jest genialne w swojej prostocie, złożone z dostępnych składników, minimalistyczne w składzie i genialne w smaku. Zostało stworzone z myślą o blogu(!) przez szefa kuchni Kamis, Macieja Wawryniuka. Mam nadzieję, że będzie Wam smakowało tak samo jak mi - przygotowanie jest naprawdę proste a efekt genialny :)
* kalorie i makroskładniki dla 1 z 4 porcji
Składniki
Składniki na 4 porcje
► polędwiczki wieprzowe [500 g]
► kwaśne, twarde jabłka [300 g / 2 szt.]
► cydr [750 ml]
► śmietanka 36% [200 ml]
► kasza jaglana [200 g]
► masło [60 g]
Przyprawy
► estragon KAMIS [1 łyżeczka]
► czosnek granulowany KAMIS [1 łyżeczka]
► pieprz młotkowany KAMIS [ 1 łyżeczka]
► rozmaryn KAMIS [1 łyżeczka]
► sól morska KAMIS
Przygotowanie
- Polędwiczki oprószyć solą, pieprzem, czosnkiem, estragonem i obsmażyć na maśle.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 85 stopni przez 50 minut.
- Cydr przelać do garnka i zredukować pięciokrotnie (powinno zostać ok. 150 ml), dodać pieprz, śmietanę, rozmaryn i gotować do uzyskania konsystencji sosu, doprawić solą.
- Ugotować kaszę jaglaną z łyżką masła.
- Jabłka pokroić w półtalarki usuwając gniazda nasienne. Przesmażyć na maśle.
- Wyjąć polędwiczki z piekarnika, odstawić na 2-3 minuty.
- Plasterki polędwicy podawać z jabłkami, kaszą jaglaną i sosem.
Smacznego!
Etykiety: 6 składników, bez cukru, bez glutenu, bez jajek, cydr, jablka, kasza, kasza jaglana, maslo, mieso, owoce, polędwiczka wieprzowa, smietanka 36%