Te tarty/babeczki nadają się na każdą porę dnia i nocy. Spód to płatki owsiane, garść daktyli i łyżka oleju kokosowego, cała reszta to świeże truskawki w galaretce. Są bardzo lekkie i świeże, sprawdzą się jako szybka przekąska lub deser podany z lodami czy bitą śmietaną (na przykład kokosową). Pokaźnych rozmiarów babeczka to tylko 150 kcal i porcja owoców (gdyby ktoś szukał wymówek na wcinanie słodkiego latem) :D
kalorie i makroskładniki dla 1 sztuki
Składniki
Składniki na 5 mini tart
► płatki owsiane górskie [110 g / 1 szklanka]
► daktyle [50 g / 1/2 szklanki]
► olej kokosowy [10 g / 1 łyżka]
► truskawki [300 g]
► mąka ziemniaczana [1 łyżka]
► galaretka truskawkowa [1 opakowanie]
Przygotowanie
- Płatki owsiane zblendować na mąkę.
- Daktyle namoczyć w ciepłej wodzie przez 10-15 minut. Po tym czasie odsączyć wodę, do daktyli dodać łyżkę oleju kokosowego i zblendować.
- Połączyć mąkę owsianą z masą daktylową, dodać łyżeczkę zimnej wody i zagnieść ciasto.
- Wyłożyć 5 natłuszczonych foremek do babeczek równymi porcjami ciasta, dociskając ciasto owsiane do ścianek (kształt jak w przypadku tarty).
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 5 minut.
- Do rondelka wlać szklankę zimnej wody, dodać łyżkę mąki ziemniaczanej i zagotować.
- Gdy na powierzchni pojawią się bąbelki, dodać proszek do galaretki truskawkowej i stale mieszać, póki całość się nie rozpuści.
- Zdjąć z ognia i do ciepłej galaretki wrzucić umyte, pozbawione szypułek i pokrojone na ćwiartki truskawki. Porządnie wymieszać.
- Za pomocą łyżki wyłożyć truskawki do upieczonych spodów. Pozostałą galaretką wypełnić przestrzenie pomiędzy owocami.
- Wstawić do lodówki do stężenia na przynajmniej 2 godziny (lub na całą noc).
Smacznego!
Etykiety: 6 składników, bez glutenu, bez jajek, bez nabiału, daktyle, desery, fit słodycze, galaretka, mąka ziemniaczana, olej kokosowy, owoce, płatki owsiane, sezonowe, truskawki