Nie mam pojęcia czemu ten blog ma prawie 2 lata, a jeszcze nie pojawił się tu kalafior pieczony w całości. Straszna zbrodnia! Bardzo sycący, przepyszny, mocno pikantny, z kremowym, delikatnym, kwaskowatym sosem. Moim zdaniem konsystencja po godzinie pieczenia jest idealna - przyprawiona góra jest mięciutka, ale wewnątrz kalafior jest al dente, lekko chrupiący, nie rozgotowany. Świetny jest także pokrojony na kawałki, wymieszany z sosem jako sałatka na zimno. Oczywiście opcja doprawienia zależy w 100% od Was - ja jak zwykle poszłam na łatwiznę :)
składniki dla 1 z 6 porcji (razem z sosem tahini)
Składniki
Składniki na 6 porcji
► kalafior [ok. 900 g / 1 sztuka]
► olej kokosowy [10 g / 1 łyżka]
► tahini [35 g / 3 łyżki]
► sok z cytryny [1 łyżka]
Dodatkowo
► przyprawa do gyrosa [1 łyżka]
► słodka papryka [1 łyżeczka]
► czosnek granulowany [1 łyżeczka]
► chili [1/2 łyżeczki - opcjonalnie]
► sól morska
Przygotowanie
- Kalafior umyć, oczyścić z liści, wyciąć podstawę i osuszyć.
- W osobnej misce zmieszać olej kokosowy z przyprawami.
- Natrzeć kalafior przyprawami i włożyć do naczynia żaroodpornego. Na dno naczynia wlać 1/2 szklanki wody.
- Piec w 200 stopniach przez 1 godzinę.
- W czasie pieczenia przygotować sos - zmieszać tahini, sok z cytryny i pół łyżeczki soli i 3 łyżki wody.
- Podawać na zimno lub gorąco :)
Smacznego!
Etykiety: 4 składniki, bez cukru, bez glutenu, bez jajek, bez nabiału, cytryna, kalafior, olej kokosowy, sezonowe, tahini, warzywa, wegańskie, wegetariańskie