Jeśli macie czasem ochotę na michę gorącego makaronu niczym z małej, obdrapanej budki z azjatyckim żarciem, pokochacie ten przepis. Prostota rozwala tutaj na łopatki - w zależności od dodatków i rodzaju makaronu przygotowanie całości może zająć nawet niecałe 10 minut.Można go podawać na niezliczoną ilość sposobów, ze smażonymi kawałkami mięsa, tofu, jajkiem sadzonym, posypane prażonymi orzechami lub chrupiącą cebulką, z mieszkanką warzyw chińskich, świeżymi warzywami podsmażonymi w woku czy nawet włoszczyzną pokrojoną w słupki. Na ciepło będzie idealnym obiadem, na zimno może stanowić sałatkę (nawet imprezową!). Świetnie nadaje się też do,,utylizowania'' resztek z lodówki :) Tego po prostu trzeba spróbować, chociaż raz!

* kalorie i makroskładniki dla 1 porcji bez dodatków
Składniki
Składniki na 3 porcje
► chiński makaron (soba, ryżowy, sojowy, chow mein etc.) [200 g suchego produktu]
► sos sojowy [40 g / 4 łyżki]
► miód [50 g / 2 łyżki]
► ostry sos typu sriracha [20 g / 2 łyżki]
Dodatki
► mieszanka warzyw chińskich [200 g]
► pierś z kurczaka/wołowina/tofu [200 g]
► prażone nerkowce/ziarna sezamu [do posypania]
► olej do smażenia
► sól/pieprz
Przygotowanie
- Na początku przygotować wszystkie dodatki - oprószone solą i pieprzem kawałki mięsa lub tofu podsmażyć na patelni lub upiec, warzywa podsmażyć przez 3-5 minut na gorącym oleju. Tutaj wszystko zależy od Waszej kreatywności i zawartości lodówki :)
- Makaron ugotować zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
- W miseczce wymieszać sos sojowy, miód i ostry sos (jeśli nie lubicie pikantnych potraw, proponuję zmniejszyć ilość ostrego sosu o połowę) oraz 2 łyżki wody.
- Sos wlać na patelnię, dodać makaron z dodatkami i smażyć przez ok. 2-3 minuty do momentu, aż całość przejdzie smakami i zgęstnieje.
- Podawać na ciepło lub zimno.
Smacznego!